Zweden kijkt argwanend naar Rusland

Carl Bildt

Carl Bildt. Foto: Diana Janse / UD

De spanningen in Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland, beheersen ook het nieuws in Zweden. Minister Carl Bildt uit, zowel in binnen- als buitenlandse media, scherpe kritiek op het optreden van de Russische president Poetin. Vanuit de politiek wordt de roep steeds luider om de komende jaren meer geld aan defensie uit te geven.

Carl Bildt, in zijn jonge jaren ooit premier maar nu al acht jaar de Zweedse minister van buitenlandse zaken, is momenteel niet van het scherm af te slaan in Zweden. Niet alleen daar: ook CNN’s befaamde reporter Christiane Amanpour voelde hem vorige week aan de tand. Iets wat tamelijk ongewoon is voor een minister uit een relatief klein land. Maar Bildt is een dankbare interviewpartner. Hij is niet bang om zijn mening te verkondigen en stelt de zaken vaak scherper dan veel collega’s, inclusief de Zweedse premier Reinfeldt.

“Rusland is onberekenbaar”

De Zweedse minister noemt het optreden van Rusland in de Krim een “openingszet”. Volgens Bildt gaat het Poetin eigenlijk om heel Oekraïne.

“Ik denk dat Poetin bereid is om zowel economische maatregelen, provocaties, destabilisatiepogingen als economische kwesties te gebruiken. En we hebben de afgelopen weken gezien dat hij ook bereid is om militaire middelen in te zetten. Dat is angstaanjagend en uiterst zorgwekkend”, zei Bildt tegen Amanpour.

Op de Zweedse staatszender SVT voegde hij eraan toe dat Poetin volgens hem in het verleden leeft. “Hij zegt dat de NAVO Zuid-Rusland dreigt binnen te vallen, maar dat zijn fantasieën; een beeld van een wereld waarvan we dachten dat die achter ons lag.”

Bildt vindt Rusland onberekenbaar en daarom moet Poetin gestopt worden. De maatregelen die de Europese Unie heeft genomen zijn volgens hem effectiever dan beweerd wordt in Rusland waar ze ietwat lacherig zijn ontvangen. Hij hoopt op flexibiliteit van Russische zijde, maar geeft toe dat deze nu nog ver te zoeken is. In de tussentijd steunt Bildt het EU-initiatief om Oekraïne economisch te helpen.

Defensiebudget

Zweden is geen lid van de NAVO en alleen de Baltische Zee scheidt het land van Rusland. De laatste jaren heeft het Russische leger bovendien diverse onaangekondigde oefeningen gehouden dichtbij de Zweedse eilanden Gotland en Öland. Daarbij zouden aanvallen op Zweden zijn gesimuleerd.

Russische media steken ook vaak de draak met Zweden, bijvoorbeeld met het feit dat de Zweedse minister van defensie een vrouw is (Karin Enström). Zweden lijkt zich dan ook geviseerd te voelen, hoewel tot dusver niemand echt rekening hield met een serieuze oorlog.

De Zweedse politiek praat sinds enkele weken echter veel over het verhogen van het defensiebudget. Het onderwerp is nu onverwacht actueel geworden in de verkiezingsstrijd. De Zweden kiezen dit najaar een nieuw parlement. Een versterking van het leger zal dan ook niet voor morgen zijn.

Uit een opinie-onderzoek blijkt dat 41 procent van de Zweden meer geld voor het leger toejuicht.

Reacties

reacties