Scholing via arbeidsbureau geen succes

Werkloosheid in Zweden

Werkloosheid onder Zweedse jongeren is hoog. Foto: Cathy Yeulet.

Het volgen van cursussen, aangeboden door het Zweedse arbeidsbureau Arbetsförmedlingen, blijkt niet effectief. In haar jaarverslag constateert de dienst dat het effect van deze beroepsopleidingen voor werklozen de laatste jaren “bijna nul” is.

Dit betekent dat het volgen van deze cursussen de kans op werk niet verhoogt. De opleidingen waarover het gaat worden in Zweden “arbetsmarknadsutbildningar” genoemd. Bemiddelaars van Arbetsförmedlingen beoordelen of iemand ervoor in aanmerking komt.

Gericht op “probleemgevallen”

Als oorzaak van het mislukken noemt Arbetsförmedlingen dat de mensen die voor dergelijke scholing in aanmerking komen, “ver van de arbeidsmarkt” af staan. Dit komt bijvoorbeeld door mentale of lichamelijke handicaps, door onvoldoende kennis van het Zweeds of een gebrek aan vooropleiding. De scholing richt zich juist op deze “probleemgevallen”.

Werkgevers erkennen echter dat ze terughoudend zijn met het in dienst nemen van mensen die “arbetsmarknadsutbildningar” hebben gevolgd. De cursussen worden niet altijd als voldoende beschouwd en ze kunnen de diepere oorzaken van iemands werkloosheid niet wegnemen.

Werkloosheid daalt

Overigens gaat het met de werkgelegenheid in Zweden langzaam weer de goede kant op. Volgens de officiële cijfers is 8,5 procent van de Zweden werkloos. Het grootst is de werkloosheid onder jongeren. Van de 18- tot 24-jarigen zit 16,2 procent zonder vast werk.

In absolute zin waren er in februari 404.000 Zweden werkloos, 16.00 minder dan een jaar eerder.

De daling van de werkloosheid doet zich in het hele land voor, behalve in Skåne waar het cijfer gelijk bleef (10,6 procent). De provincies met de hoogste werkloosheid zijn Gävleborg (11,9 procent) en Blekinge (11,3). De werkloosheid is het laagst in de provincie Uppsala (6 procent).

Reacties

reacties

Lees meer over:,