Steeds meer ratten in Zweden

Ratten in Zweden

Bruine rat. Foto: akz

Met hoeveel ze zijn, weet niemand, maar het aantal ratten in Zweden neemt toe. Met name in Zweedse steden groeit de rattenpopulatie gestaag, stelt het saneringsbedrijf Anticimex.

Zweden haalde deze week het wereldnieuws. In de keuken van een appartement in Solna, een voorstad van Stockholm, stond een gezin oog in oog met een 39,5 centimeter lange rat. De “monsterrat” werd met een rattenval gevangen.

Ratten in supermarkten

De afmeting van dit dier was ongebruikelijk, maar ratten worden wel steeds zichtbaarder. Niet alleen in woningen, maar ook op andere plaatsen waar mensen ze liever niet zien. Twee maanden geleden nog ontdekte personeel van een Lidl-winkel in de regio Stockholm poep van ratten tussen dozen met voorverpakt brood. De broden lagen te wachten om in de winkel opgewarmd te worden.

Eerder werden vestigingen van de Coop-supermarkt in Täby en Lidingö bezocht door ratten. En ook personeel van Radiohuset, het hoofdkwartier van de Zweedse radio, heeft al meerdere malen ratten gezien. Ze renden daar enkele jaren geleden over de vloer van de kantine.

Waar mensen zijn, zijn ratten

Anticimex luidde vorig jaar de noodklok. Volgens het landelijk actieve saneringsbedrijf is het aantal ratten in Zweden enorm toegenomen. Het jaarlijkse aantal saneringen vanwege rattenoverlast in de regio Stockholm is sinds begin deze eeuw verdubbeld.

De toename doet zich niet alleen in de hoofdstad voor, maar is wel een typisch stedelijk probleem. Ook vanuit Malmö komen berichten van rattenoverlast.

Een belangrijke reden voor de groei van de rattenpopulatie is de bouwwoede in veel steden. Dit zorgt voor onrust onder de dieren die dan de riolen verlaten. Het rioleringssysteem wordt ook te krap voor de ratten naarmate er meer van zijn. Ze hebben ruimte nodig en vinden die op andere plaatsen.

Anticimex wijst er tevens op dat mensen steeds meer etensresten en verpakkingen van levensmiddelen buitenshuis achterlaten. Ratten komen hierop af. Ook vuilcontainers die buiten staan lokken ongedierte.

Het bestrijden ervan wordt ondertussen bemoeilijkt door het feit dat ratten stilletjes aan resistent beginnen te worden tegen het meest gangbare rattengif.

Tot duizend nakomelingen

De meest voorkomende rattensoort in Zweden is de bruine rat (rattus norvegicus). Deze kan tot 25 centimeter lang worden, exclusief staart, maar heeft slechts een opening van 20 mm nodig om zich te verplaatsen. De beesten kunnen via rioolbuizen metershoog omhoog klimmen en hierdoor appartementen in flatgebouwen bereiken.

Als een mannetjesrat en een vrouwtjesrat paren kunnen ze in theorie achthonderd tot duizend nakomelingen binnen een jaar produceren.

 

Reacties

reacties

Lees meer over:,