Vechthonden ter discussie na aanval op baby

amstaffs in zweden

Amerikaanse staffordshires. Foto: Jiri Hamhalter.

Vechthonden liggen onder vuur in Zweden nadat een Amerikaanse staffordshireterriër een 10 maanden oud meisje aanviel.

Tindra was zaterdag met haar moeder buiten in Härnosand, Noord-Zweden, op weg om een ijsje te gaan kopen. “Ik zette een stap van de kinderwagen af toen ik in mijn ooghoek zag hoe een bruine hond mijn Tindra uit de wagen sleurde”, vertelde de moeder aan de krant Expressen.

De hond was volgens de moeder aangelijnd; de 25-jarige eigenaar zat op een trapje met enkele andere mensen. Er waren vier mensen voor nodig om de hond zover te krijgen dat hij Tindra losliet.

Het kind liep drie diepe beten op in de bil en moet de komende weken regelmatig naar het medisch centrum voor verzorging. De hond is door de politie meegenomen. Wat er met het dier gebeurt, is nog niet besloten. De eigenaar wacht mogelijk een aanklacht.

Spectaculaire groei

Het is niet de eerste keer dat kinderen in Zweden ernstige verwondingen oplopen door hondenbeten. Vechthonden worden steeds populairder in het land. Volgens recente statistieken van Jordbruksverket zijn er 6725 Amerikaanse staffordshireterriërs (“amstaffs”) in Zweden, terwijl dat er in het begin van deze eeuw maar 250 waren. Het aantal amstaffs is alleen al de laatste drie jaar verdubbeld.

Ook andere rassen die als vechthond bekend staan, zijn in aantal toegenomen, zij het minder spectaculair. Volgens de politie zijn vechthonden populair in criminele kringen.

De roep om maatregelen wordt dan ook luider. Het gemeentelijk woningbedrijf van Lysekil kondigde vorige week aan dat “amstaffs”, pitbulls, rottweilers en dobermanns niet langer welkom zijn in de huurwoningen van de onderneming.

De Amerikaanse staffordshireterriër is in diverse landen verboden, echter niet in Zweden en ook niet in Nederland.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,