Het klimaat gaat ook Zweden veranderen

Klimaatverandering in Zweden

Meer met droge oever. Foto: Piotr Wawrzyniuk

Meer hittegolven. Meer regen. Een landschap dat verandert. En mogelijk meer mensen die hun heil in Zweden zoeken, op de vlucht voor conflicten en watergebrek.

De veranderingen van het klimaat zullen voor Zweden ingrijpende gevolgen hebben, menen onderzoekers en politici. Ze zeggen dit naar aanleiding van het maandag gepresenteerde rapport van het VN-klimaatpanel over de opwarming van de aarde. Aan het rapport hebben 309 vooraanstaande onderzoekers uit 70 landen meegewerkt.

Vier graden warmer

De wetenschappers bevestigen het eerdere beeld dat het klimaat sterk aan het veranderen is. Een gemiddelde stijging van de temperatuur met vier graden is reëel. Dit heeft grote consequenties voor mensen, dieren en planten. Iedereen op de wereld zal op een of andere manier de gevolgen gaan voelen, waarschuwt het panel.

Zweden is geen uitzondering. Volgens onderzoeker Åsa Sjöström van het meteorologisch instituut SMHI gaat de gemiddelde temperatuur in het land stijgen. “Dat is de laatste tijd al gebeurd. Er komen ook vaker hittegolven en meer en hevigere regenbuien. Dit zijn effecten die we vandaag al kunnen zien.”

De klimaatverandering heeft ook gevolgen voor het Zweedse ecosysteem. De boomgrens verplaatst zich naar het noorden en naaldbomen nemen de plaats in van berken. Door de milde winters zullen teken en insekten zich over meer noordelijke gebieden uitspreiden.

Oppositie wil minder uitstoot

Volgens het VN-rapport is de CO2-uitstoot van veel landen, inclusief Zweden, onacceptabel hoog. De grootste oppositiepartij Socialdemokaterna vindt daarom dat de uitstoot van CO2 door de EU tegen 2030 gehalveerd moet zijn.

Jonas Sjöstedt van Vänsterpartiet hoopt dat het onderwerp meer aandacht krijgt in de verkiezingscampagnes die tot dusver vooral om onderwijs en economie draaien. Hij meent in de krant Hallandsposten dat Zweden meer hulp moet bieden aan andere landen, bovenop de normale ontwikkelingshulp.

“Het rapport wijst op de enorme effecten die klimaatveranderingen kunnen hebben. De gevolgen voor de mens worden eruitgelicht; de levensmiddelenvoorzieningen kan worden bedreigd, mensen kunnen worden gedwongen om te vluchten, er is een kans op meer conflicten in de wereld, met watergebrek en vluchtelingstromen”, zegt Sjöstedt.

Anders Flaking, de staatssecretaris van milieu, stelt dat Zweden al veel doet vergeleken met andere landen. “Maar het is belangrijk om een brede steun binnen de EU te verwerven zodat onze positie meer kracht krijgt”, zei hij op de Zweedse radio.

“Gemeenten zijn met het klimaat bezig”

Zweden heeft, anders dan veel andere landen, geen nationaal plan klaarliggen om zich aan te passen aan klimaatveranderingen, zegt Henric Carlsen, onderzoeker aan het Stockholm Environment Institute. Dat is voor een deel te wijten aan het feit dat in Zweden de gemeenten een hoge mate van zelfbestuur hebben.

Volgens Emilie Gullberg van de vereniging van Zweedse gemeenten, zijn veel gemeenten volop bezig met het onderwerp. “De aanpassing aan het klimaat ziet er niet in elke gemeente hetzelfde uit”, zegt ze. “Het kan helpen om te weten hoe anderen ermee omgaan. Er is daarom een netwerk van gemeenten opgericht om ervaringen en kennis uit te wisselen.”

In een ideeënbank hebben Zweedse gemeenten onderwerpen beschreven zoals een veilige toegang tot drinkwater, verminderde risico’s op overstromingen en lagere gezondheidsrisico’s bij hittegolven.

Reacties

reacties

Lees meer over:,