10 Tips om te overleven in Zweden

Overleven in Zweden

The middle of nowhere? Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Wonen in Zweden is anders dan wonen in Nederland of België. Zelfs al omring je je met dezelfde familieleden en huisraad, de Zweedse samenleving met al haar ongeschreven regeltjes en eigenaardigheden vertelt je keer op keer dat je niet langer meer in de Benelux bent. Onderstaande tips helpen je overleven in Zweden. Te lezen voordat je verhuist!

Leer Zweeds

Het Engels van de Zweden staat internationaal bekend als Swenglish. Het wordt ietwat binnensmonds uitgesproken en is tevens herkenbaar aan de ultrazachte ”s”.

Jongere Zweden laten graag horen dat ze het Engels machtig zijn, en ze zijn goed in het nabootsen van Amerikaanse accenten. Oudere Zweden vinden Engels praten lastiger. Vaak kennen ze het wel, alleen durven ze het niet. Dat is minder erg dan je denkt. Want wil je je echt thuisvoelen in Zweden, moet je Zweeds leren. Zonder Zweeds is het knap lastig om werk te vinden. Er zijn wel werkvloeren met Swenglish als voertaal, maar je moet geluk hebben om daar overheen te mogen lopen.

Is Zweeds moeilijk? Er zijn circa 9 miljoen mensen die het spreken en de meerderheid daarvan heeft nooit een cursus gevolgd. Maar als je gaat verhuizen, is het toch aangeraden met zelfstudie te beginnen.

Denk na over de kost verdienen

Dromen van een camping in Zweden. Lekker in de natuur. Alle dagen vakantie. Klinkt aanlokkelijk. Maar wie een camping heeft, werkt als ánderen vakantie hebben en brengt zelf de mooiste tijd van het jaar zwoegend door. En in die twee maanden dat het Zweedse kampeerseizoen duurt, moet een heel jaarinkomen verdiend worden. Nu maar hopen dat de zon schijnt deze zomer.

Sommige campings zijn rendabel. Maar ondernemen is een hard vak. Niet alleen in de recreatiesector, trouwens. Vergeet het begrip zekerheid. En onthoud dat je de helft van je inkomsten aan de belastingdienst moet geven.

Werk in loondienst dan maar? De Zweedse arbeidsmarkt is niet de beste van Europa. Er zijn veel werklozen en de meeste praten beter Zweeds dan jij. En je cv maakt op Zweedse werkgevers meer indruk als er al een paar andere Zweedse werkgevers op staan.

Kortom, het is verstandig om over werk na te denken wanneer je naar Zweden wilt emigreren. Stel je voor, misschien kun je wel geld verdienen met het beroep dat je in Nederland of België had!

Leer sneeuwruimen

Als je in de stad gaat wonen, of in Skåne, dan zul je er weinig last van hebben. Maar wie elders in Zweden een stulp betrekt, moet erop voorbereid zijn: sneeuwruimen.

De Zweedse winters duren niet alleen langer dan het fletse gebeuren dat in de Benelux winter wordt genoemd, ze gaan ook nog eens gepaard met veel meer sneeuw. Je hoeft niet meteen in het uiterste noorden te gaan wonen om vier maanden in een wit landschap wakker te worden. En telkens als het een dag gesneeuwd heeft, ben je best even zoet met ruimen. Harde werkers doen het met de schop, maar er zijn ook meer geavanceerde apparaten om de oprit weer berijdbaar te maken.

Woon je in de bebouwde kom, dan is dit een prima kans om je Zweedse buren eens te zien. Die komen ’s winters alleen naar buiten als er geruimd moet worden. Misschien zeggen ze zelfs ”hallo hallo!” tegen je.

Weet waar wonen in Zweden goedkoop is

Prachtig, landelijk gelegen woning in traditionele bouwstijl. Inclusief een hectare grond. Vraagprijs: 50.000 euro. Waar vind je zoiets? In Zweden.

Menig emigrant op zoek naar rust en ruimte vergaapt zich aan huizenadvertenties op Internet. Maar die prachtige, landelijk gelegen woningen die niet meer kosten dan een Volvo liggen helaas al te vaak in gebieden waar je voor een vers brood en een dokter 20 kilometer moet rijden en de economische vooruitzichten niet direct zonnig zijn. En dan zwijgen we over het bos vol eenzaamheid dat jouw hectare zo mooi groen kleurt.

Vind je stilte echter geen probleem, zit je graag in de auto en zie je genoeg mogelijkheden om op het platteland de kost te verdienen, dan ligt hier je kans.

Begin nu al met fikapauzes

Fika

Fika. Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

Fika is een instituut in Zweden. Het is een verbastering van ”kaffe”, het Zweedse woord voor koffie. En één Zweed drinkt algauw een liter koffie per dag.

Denk echter niet dat een fikapauze hetzelfde is als een bekertje smakeloze koffie slurpen bij de automaat in een slechtverlichte gang op kantoor. Een fikapauze kan betekenen dat je met collega’s een kaneelbroodje eet en een half uur het wereldnieuws doorneemt, maar ook dat je aan moet schuiven aan een rijkelijk gedekte tafel, met brood en beleg. Gewoon, ’s morgens om 10 uur, tussen het ontbijt en de lunch een paar boterhammen met een centimeter dikke plak paté of een laag brie.

Eten is een belangrijk onderdeel van de fikapauze, en voor een Zweed hoort bij een kopje koffie heel wat meer dan een mariakaakje. Er zijn er die ’s avonds het avondeten vervangen door een fika. En geloof maar niet dat ze daarna nog honger hebben.

Leer wachten

Als Zweden ergens aan de beurt willen komen, trekken ze een nummertje. Een op twee chauffeurs houdt zich angstvallig aan de maximumsnelheid. Als de dokter je pas over twee weken kan zien, dan is dat maar zo. Zweden morren niet over lange rijen bij de kassa. Overwerken doe je niet en zomervakantie is heilig. Voor een Zweed is het volkomen normaal dat menig bedrijf en instantie dan anderhalve maand grotendeels onbereikbaar is.

In Zweden leven de mensen in een lagere versnelling. Dat vinden ze prima. Nou ja, ze klágen wel steen en been over stress. Maar juist omdat ze langzamer leven, voelen ze zich sneller gestresst dan een Nederlander wiens leven permanent in de turbo-modus staat. Kortom, ga je naar Zweden verhuizen, leer dan wachten. Oefen geduld.

Denk nooit meer ”dat is ver”

In de Benelux gaat menigeen verhuizen als de werkplek 30 kilometer verderop ligt. In Zweden zijn er heel wat mensen die ’s morgens 80 kilometer heen en ’s avonds 80 kilometer terug rijden, gewoon voor hun werk. Niemand zal dat een ideale situatie vinden, maar lange afstanden zijn er veel normaler dan in de dichtbevolkte streken ten noorden en zuiden van de Maas.

Voor menig Zweed is 5 kilometer ”bij de buren”, 10 kilometer ”om de hoek”, 20 kilometer ”vlakbij”, 30 kilometer ”in de buurt” en 50 kilometer nog altijd “in de omgeving”. Als Nederlander of Vlaming in Zweden ga je er na verloop van tijd precies zo over denken.

Word wat minder assertief

Zweden is rustig. En ze zijn het ook. Ze laten mensen uitspreken. Zeggen liever “misschien” dan “nee”. Houden hun mening graag voor zichzelf. Blijven hun emoties te baas. En ze verwachten van jou hetzelfde.

Denk daaraan als je als Nederlander in Zweden belandt. Assertiviteit wordt niet altijd op prijs gesteld. Je Zweedse gesprekspartner zal het waarschijnlijk niet zeggen, maar kan een recht-voor-de-raapse mening wel als onbeschoft ervaren. En wie heeft er nu graag contact met iemand die onbeschoft is?

Weet waar wonen in Zweden duur is

Op het Zweedse platteland bereiken de woningen nogal eens Oost-Europese prijsniveaus. Maar in de bebouwde kom ligt dat anders. In de wat grotere plattelandsgemeenten betaal je al duidelijk meer dan in the middle of nowhere. En wil je in een van de stedelijke centra wonen (Stockholm, Göteborg, Malmö), komen de woningprijzen snel in de buurt van de Nederlandse en Belgische.

Dat heeft natuurlijk redenen. Er is meer werk, er is meer te beleven, en omdat er in Zweden amper nog huurwoningen worden gebouwd, is de koopmarkt ernstig overspannen.

Ben je op zoek naar comfort en vind je het geen probleem om voor rust en ruimte de auto te pakken, dan ligt hier je kans.

Leer glimlachen

Een eenvoudige manier van integreren: doe als de Zweden. Glimlach. Wees vriendelijk. Probeer te helpen. Veel Zweden treden bijna alles met een vriendelijke glimlach tegemoet, ook als er niks te lachen valt.

Het is niet zo moeilijk. Doe wat kinderen doen. Kopieer het gedrag van de mensen om je heen.  Zweedse kinderen leren het zelfs op school. Leraren vertellen daar hoe belangrijk het is om ”snäll” te zijn.

De glimlach is de smeerolie van de Zweedse samenleving.

Reacties

reacties

Lees meer over: