Kampeergebieden in Zweden: de Top-4

Kamperen in Zweden

Onmiskenbaar Bohuslän. Foto: Rob Vanstone

Plannen om te gaan kamperen in Zweden? Je bent niet de enige. Kamperen in een tent, caravan of stuga blijft met zo’n 14 miljoen overnachtingen per jaar onverminderd populair in Zweden. En van alle Nederlanders die op vakantie gaan in Zweden, gaat ongeveer de helft naar een camping. Maar wat zijn de populairste kampeergebieden in Zweden? Een korte verkenning.

Öland

Öland is al vele jaren het meest geliefd onder kampeerders in Zweden. Het langwerpige eiland voor de kust van Kalmar is een groot deel van het jaar stil en dunbevolkt, maar verandert ’s zomers in een druk toeristenparadijs met diverse uitstekend uitgeruste campings. Lange zandstranden en tal van activiteiten gericht op toeristen houden duizenden vakantiegangers bezig. Omdat het steppegebied in het hart van Öland bepaald “on-Zweeds” aandoet, voelen zelfs veel Zweden zich hier een beetje in het buitenland. Ook de koning viert er elk jaar vakantie!

Bohuslän

Dit is het gebied aan de westkust tussen Göteborg en de Noorse grens. De kustlijn is grillig, met indrukwekkende rotspartijen en talloze eilandjes, en veel van de campings liggen in schilderachtige gebieden, dichtbij even pittoreske vissersdorpen. De populairste campings vind je in de gemeenten Strömstad, Tanum, Sotenäs en Uddevalla. Vanwege de nabijheid van Noorwegen kom je hier veel Noren tegen en als de zon een keer niet schijnt, zijn er volop mogelijkheden om te winkelen of om cultureel erfgoed te bekijken.

Halland

Dit is het kustgebied ten zuiden van Göteborg, waar met name Varberg, Falkenberg en Halmstad dingen om de gunst van de kampeerder. Mooie zandstranden met aangrenzende duingebieden zijn de grote trekkers. De kust doet hier nog het meest aan Nederland denken. Valt het eens tegen met de temperatuur, dan is Halmstad een aantrekkelijke plaats voor een dagje uit.

Gotland

Gotland, als vakantiebestemming vooral populair onder de Zweden, heeft meer te bieden dan alleen strand. Visby, de hoofdstad van het eiland, is een eeuwenoude en prachtig bewaard gebleven plaats. In de zomer bruist het er van activiteiten. Kampeerders die met de auto komen kunnen Gotland bereiken met de veerboot vanuit Oskarshamn, Västervik en Nynäshamn.

Zoals uit bovenstaande gebieden blijkt, kamperen veel Zweden graag nabij zee. Er zijn echter ook in het binnenland veel campings die vaak over heel goede voorzieningen beschikken, niet zelden trouwens gelegen aan een meer.

Tot slot: veel campings in deze populaire kampeergebieden zijn al lang van tevoren volgeboekt. Het is dus aangeraden snel je plaats te bespreken. Dit kan meestal via de website van de camping van je keuze. Je kunt ook via Camping.se zoeken.

Reacties

reacties

Lees meer over:,