Zweedse economie groeit, maar nog veel werklozen

De Zweedse economie trekt aan

Het aantal werklozen zal maar licht dalen. Foto: Jim Delillo

De Zweedse regering hoopt dat de economie in Zweden in 2014 en 2015 verder groeit. Maar de werkloosheid zal maar lichtjes afnemen. En er is extra aandacht nodig voor onderwijs, zorg en het ondernemersklimaat.

Dit liet de regering-Reinfeldt vandaag weten bij de presentatie van de voorjaarsnota. Minister van financiën Anders Borg gelooft dat de economie dit jaar met 2,7 procent groeit en volgend jaar 3,3 procent.

Borg is dus optimistisch over de Zweedse economie, maar verwacht niet dat dit op korte termijn tot een forse daling van de werkloosheid zal leiden. Nu zit 7,7 procent van de Zweden zonder werk. Het kabinet denkt dat in 2015 nog altijd 7,3 procent thuis zal zitten.

Volgens Borg zou de economische groei ook kunnen tegenvallen. Als redenen noemde hij ontwikkelingen in het Europese banksysteem en de onrust in Oekraïne. Die kunnen ook voor de Zweedse economie negatieve gevolgen hebben.

Betere scholen

Anders Borg

Anders Borg. Foto: Regeringskansliet

Onderwijs, het hete hangijzer bij de Zweedse verkiezingen dit najaar, heeft in de voorjaarsnota nogal wat aandacht gekregen.

“Wie zijn opleiding niet heeft afgemaakt of over onvoldoende kennis beschikt, heeft het ’t moeilijkst om aan werk te komen”, zei Borg. “We moeten daarom de kwaliteit van de opleidingen verhogen. Enerzijds om de werknemers te versterken, anderzijds om te voorkomen dat mensen in de toekomst werkloos worden.”

De regering wil om dit te bereiken in 2015 een bedrag van 3,8 miljard kronen uittrekken voor scholing. Wie een opleiding volgt, moet meer kennis verwerven en betere resultaten behalen, luidt het devies.

Ook komt er 1,3 miljard voor het vergroten van de toegankelijkheid en deskundigheid in de zorg, en voor het verbeteren van het ondernemersklimaat. De regering wil onder meer ook het woningaanbod stimuleren en aandacht besteden aan klimaat- en milieuproblemen.

Snus, pensioensparen en autorijden duurder

Het kabinet-Reinfeldt wil de hervormingen volledig gefinancierd zien door extra inkomsten. Daarom stelt het voor om de aftrek voor particuliere pensioenspaarders te beperken van 1000 naar 200 kronen per maand, en vanaf 2016 af te schaffen.

Wie zijn studiebeurs niet op tijd terugbetaalt, zal voortaan 450 kronen voor een herinnering moeten betalen, in plaats van de huidige 200 kronen.

Verder stijgen de accijns op alcohol en tabak. De belasting op het typisch Zweedse tabaksproduct “snus” gaat 22 procent omhoog en de accijns op wijn en bier stijgt met 9 procent in het voorstel van de regering.

Ook de Zweedse tegenhanger van de motorrijtuigenbelasting gaat met 100 tot 800 kronen omhoog, afhankelijk van de auto die iemand heeft. Verder wil het kabinet een btw-voordeel schrappen waar vooral bedrijven in de financiële sector gebruik van maken.

Kritiek van oppositie

Het is de laatste voorjaarsnota vóór de verkiezingen. De oppositiepartijen zijn dan ook extra kritisch op de voorstellen van de centrum-rechtse regering. Ze gaan echter meer in op algemene problemen dan op de afzonderlijke maatregelen in de nota.

Miljöpartiet (de Zweedse “groenen”) hekelt in een reactie de banenpolitiek van de regering die ze onvoldoende noemt. Er is geen extra aandacht voor langdurig werklozen in de regeringsplannen; een gemiste kans, oordeelt de partij.

Vänsterpartiet, de kleinste van de linkse partijen, wijst erop dat Zweden nu geconfronteerd wordt met de gevolgen van acht jaar belastingverlagingen door twee kabinetten-Reinfeldt. Er zijn problemen in het onderwijs en de zorg, maar de werkloosheid is nog altijd Zwedens grootste probleem, luidt het.

Ook Socialdemokraterna, de grootste oppositiepartij, mist voorstellen om de werkloosheid aan te pakken. De partij meent bovendien dat echte maatregelen om het onderwijs te verbeteren worden doorgeschoven naar een volgende regering. De accijnsverhoging op snus wordt choquerend genoemd.

Sverigedemokraterna haalt haar bekende stokpaardje van de migranten voor de dag. “De uitgaven voor migratie en integratie, en voor EU-bijdragen, zijn een miljard hoger dan die voor onderwijs”, zegt de partij.

Reacties

reacties