Hoe vieren de Zweden Pasen?

Pasen in Zweden

Pasen in Zweden: een påskkärring. Foto: Anna-Mari West

Het is bijna Pasen in Zweden. Dat is te zien. In menig voortuin bungelen kleurige plastic eitjes aan struiken en bomen. Ook geliefd zijn “påskris”, ofwel twijgen met vrolijk gekleurde veertjes.

Op scholen besteden de jongste kinderen vele uren aan het maken van papieren kuikens en tekeningen van paashazen met fraai versierde eieren. En natuurlijk worden er ook echte eieren beschilderd.

Familiefeest

De Zweden houden van Pasen en ze vieren het uitgebreid. Op Goede Vrijdag hebben de meeste mensen al vrij en ook Tweede Paasdag wordt er veelal niet gewerkt. Maar het is al lang niet meer het religieuze feest van vroeger.

Ongeveer zeven op de tien Zweden viert Pasen. Maar de helft van de bevolking zegt dat het feest niet meer de betekenis heeft die het vroeger had. Het is nu in de eerste plaats een familiegebeuren. Tradities die met Pasen samenhangen worden wel in stand gehouden, maar los van de godsdienstige inhoud.

Paasheksen

Een van die tradities is het verschijnsel van de “påskkärringar”: meisjes verkleden zich als heks, gaan bij mensen langs de deur en zingen een liedje. Je bent een harteloze bruut als je ze niet beloont met wat snoep.

De paasheksjes hebben eigenlijk niets met het religieuze paasfeest te maken. De traditie gaat naar verluidt terug tot de late Middeleeuwen toen in Zweden zo’n 300 vrouwen werden terechtgesteld wegens hekserij. Een aantal van die vrouwen zou naar een boerderij zijn gegaan waar ze dachten te worden getrakteerd op allerlei lekkers, maar in werkelijkheid kikkers, slangen en padden kregen voorgezet.

In het moderne Zweden gaan tegenwoordig ook jongens met de heksen door de wijk. Iedereen heeft immers even veel recht op snoep.

Eten met Pasen

Bloemen met pasen in Zweden

Paasdecoratie in Zweden. Foto: DNZ

Met Kerstmis zitten de Zweden urenlang aan rijkelijk gedekte tafels. Dat is met Pasen iets minder. De paaskost is over het algemeen wat lichter van karakter.

Een onderzoek van Svensk Handel toonde twee jaar geleden aan dat circa 55 procent van de Zweden eieren het belangrijkste gerecht op de paastafel vindt. Hierna kwamen haring (16 procent) en daarna, allemaal rond 5 procent, zalm, Janssons frestelse, lamsvlees en gehaktballetjes. Janssons frestelse is een traditionele Zweedse ovenschotel bestaande uit ansjovis, aardappelen, uien en room.

Maar snoep spant de kroon: met Pasen verorbert de gemiddelde Zweed 1,6 kilo zoetigheden. In geen enkel ander Europees land wordt zoveel snoep gegeten als hier.

Behalve aan eten en snoep geven de Zweden met Pasen extra geld uit aan bloemen en decoratieve producten. De gemiddelde inwoner besteedt 100 tot 500 kronen per jaar aan levensmiddelen en andere producten die speciaal voor Pasen worden gekocht.

Wat doen de Zweden verder?

Zeventig procent gebruikt het paasweekend om met de familie samen te zijn. Een kwart gaat de natuur in en slechts 7 procent is met de paasdagen in de kerk te vinden. Bijna even veel mensen gebruiken Pasen om te gaan shoppen. Veel winkels zijn namelijk open.

Op paaszaterdag worden hier en daar ook grote vuren ontstoken. Ook dit is een heidense traditie, bedoeld om de heksen op afstand te houden. Het verhaal gaat dat de paasvuren zijn geïntroduceerd door Nederlandse kooplieden in Göteborg.

Reacties

reacties