Kort nieuws uit Zweden

Kort nieuws uit Zweden

Schenk liefde met Pasen. Foto: Anna Bizon

Wat was er deze week nog meer in het nieuws in Zweden? Een keuze.

Zweden schenken liefde op Blocket

Sylvia Rodin en Clint Wellerfeld op het eiland Adelsö bij Stockholm hebben op de advertentiesite Blocket “liefde” geschonken. “Omdat onze planeet een beetje onrustig is schenken wij, twee gewone mensen, liefde en vrede aan iedereen in de hoop dat dit groeit en zich verspreidt”, staat er te lezen. Het was naar verluidt een spontaan idee. De schenkers zijn naar eigen zeggen overladen met reacties per mail en sms.

SJ dreigt nachttreinen te schrappen

De Zweedse spoorwegmaatschappij SJ overweegt een groot aantal nachttreinen te schrappen. De treinen zijn niet rendabel. Er zijn weinig reizigers terwijl de kosten hoger zijn dan bij treinen die overdag rijden. De vereniging voor ecotoerisme is kritisch. Ze wil buitenlandse toeristen voor de nachttreinen interesseren, maar volgens de vereniging hebben politiek en SJ hiervoor weinig belangstelling.

Psychische klachten in Västrä Götaland

Inwoners van Västra Götaland, de streek rond Göteborg, lopen statistisch gezien de meeste kans zich ziek te melden met psychische klachten. Ook in Stockholm, Uppsala, Södermanland en Skåne hebben mensen meer psychische problemen dan gemiddeld in Zweden. Bij de gemeenten staat Torsås, nabij Kalmar, op de weinig benijdenswaardige eerste plaats, gevolgd door Alingsås, Mark, Ale en Bräcke. Dit blijkt uit een onderzoek van Försäkringskassan.

Botsing tussen veerboot en taxibootje

Een van de grote veerboten van Viking Line is vandaag in botsing gekomen met een taxiboot in de archipel bij Stockholm. Drie personen vielen daarbij in het water, maar werden alle drie gered. Het schip van Viking Line was, met 1827 passagiers aan boord, op weg naar Finland. Het taxibootje is gezonken.

Onderzoek naar Tele2

Telecommaatschappij Tele2 stopte onlangs met het vastleggen van de belgegevens van haar Zweedse klanten. Het bedrijf deed dit na een uitspraak van het Europees Hof die een Zweedse wet hierover ongeldig zou verklaren. Maar de Zweedse politie heeft Tele2 nu aangeklaagd omdat ze de informatie niet meer bewaart. Er komt een onderzoek. Tele2 verwelkomt dit omdat de uitspraak van het Hof juridisch erg gecompliceerd is.

Meer verkeersdoden in maart

In maart dit jaar zijn 22 mensen (16 mannen en 6 vrouwen) omgekomen in het wegverkeer in Zweden. Dat zijn er negen meer dan in maart 2013. Er waren geen minderjarigen tussen. Tien van de 22 slachtoffers waren boven 65 jaar oud. Het aantal verkeersdoden in de eerste drie maanden van 2014 ligt nu op 58. Dit blijkt uit cijfers van Transportstyrelsen.

Bijna 700 buitenlandse studenten

Bijna 700 studenten uit 79 landen krijgen een stipendium van Svenska Institutet (SI) voor studies die komende herfst beginnen aan een Zweedse universiteit of hogeschool. De meeste studenten komen uit Bangladesh (85), gevolgd door Oeganda (74) en Ethiopië (65). In totaal vroeg een recordaantal van zesduizend studenten een beurs aan. SI had 90 miljoen kronen te verdelen.

Reacties

reacties