Veel klachten over hooikoorts in Zweden

Veel hooikoorts in Zweden

Auto in Zweden bedekt met stuifmeel. Foto: DNZ

Met hooikoorts in Zweden? Blijf dan binnen deze week. Het land zucht momenteel onder een invasie van berkenstuifmeel. Het is dan ook geen pretje voor wie allergisch is voor pollen.

In de zuidelijke helft van Zweden bereikte het pollengehalte de afgelopen dagen extreem hoge niveaus. Volgens metingen is er al jaren niet meer zo veel berkenstuifmeel in de lucht geweest. Maar ook andere pollensoorten doen zich gelden, hoewel in mindere mate.

Een eenvoudige blik op het koetswerk van een auto is trouwens genoeg; het is geen woestijnzand maar stuifmeel dat veel wagens in Zweden momenteel geel kleurt.

De oorzaak is de zachte winter, gevolgd door een al even milde lente.

Verkouden?

Dit is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts in Zweden. Juist berkenstuifmeel roept bij mensen met een pollenallergie hevige reacties op. Het kan gaan van gekriebel in de neus tot hoest- en niesbuien, en van hoofdpijn tot bloeddoorlopen ogen en zelfs keelontsteking.

Zweedse medici waarschuwen er ook voor dat verkoudheidsverschijnselen op dit moment ook op een allergie kunnen wijzen, en niet per definitie op een verkoudheidsvirus. Artsen krijgen momenteel veel patiënten over de vloer die niet wisten dat ze allergisch waren voor pollen.

Betere prognoses

Een recente studie van de universiteit in Göteborg toont aan dat mensen met hooikoorts ook meer last hebben van hun allergie als ze zich in een gebied bevinden met een sterk verontreinigde lucht, bijvoorbeeld in een stedelijke omgeving. Een op de vier Zweden lijdt aan pollenallergie.

“Met geavanceerde hooikoortsverwachtingen die ook rekening houden met luchtverontreiniging en weersomstandigheden, kunnen mensen met pollenallergie een deel van de klachten voorkomen. Dit kan door blootstelling aan pollen en verontreinigde lucht te vermijden en door geneesmiddelen op tijd te nemen”, zegt Åslög Dahl, onderzoeker aan de universiteit in Göteborg.

Studieresultaten

Medewerkers van de universiteit in Lund melden dat hooikoorts de studieresultaten kan beïnvloeden. Mensen met pollenallergie worden sneller moe en hebben een slechter geheugen tijdens periodes waarin het niveau aan stuifmeel in de lucht erg hoog is, zo blijkt. Dat is nooit prettig en zeker niet als het studiejaar op zijn eind loopt en er extra gepresteerd moet worden.

Hoe lang het pollengehalte aan de hoge kant blijft, is wat onzeker. Het zal hoe dan ook nog enkele dagen duren. Of het uiteindelijk zo erg wordt als in het recordjaar 1993, is volgens kenners onwaarschijnlijk.

Het goede nieuws is dat Zweden komend weekend van redelijk warm lenteweer kan genieten, met temperaturen van 17-18 graden in de zuidelijke helft van het land. Afgelopen maandag beleefde Göteborg de hoogstgemeten temperatuur van deze maand. Daar was het toen 22,8 graden.

Prognoses over het pollengehalte zijn onder meer te volgen op Pollenkoll.se

Reacties

reacties

Lees meer over:,