Zweden verwacht mogelijk 70.000 asielzoekers

Zweden verwacht meer asielzoekers

Vooral Syriërs komen naar Zweden. Montage: DNZ

De Zweedse immigratiedienst verwacht dat er dit jaar tussen 57.000 en 70.000 mensen asiel zoeken in Zweden. De meesten zijn op de vlucht voor de burgeroorlog in Syrië.

Vorig kaar zochten 54.000 mensen asiel in Zweden. Dat waren er 24 procent meer dan in 2012 en twee keer zoveel als in 2011.

De groei is vooral veroorzaakt door het conflict in Syrië dat nu zijn vierde jaar in gaat. In de oorlog zijn al meer dan 150.000 mensen gedood en er is geen oplossing in zicht. De Verenigde Naties schatten dat aan het eind van het jaar vier miljoen Syriërs hun land zullen hebben verlaten, op zoek naar een veilig heenkomen. In totaal zijn negen miljoen mensen hun huis in het land ontvlucht.

Sinds de oorlog in Syrië begon hebben 30.000 Syriërs in Zweden asiel aangevraagd. Van de zeker 57.000 mensen die de immigratiedienst Migrationsverket dit jaar verwacht, zullen er 23.000 uit Syrië komen.

Nijpende situatie

“De concentratie van mensen in onder meer Libanon heeft geleid tot een vluchtelingensituatie die volgens waarnemers steeds nijpender wordt. De kans op een uitbreiding van het conflict in Syrië is ook toegenomen”, verklaart Merjem Maslo van Migrationsverket waarom eerdere prognoses naar boven zijn bijgesteld.

Griekenland en Bulgarije hebben intussen hun grensbewaking verhoogd waardoor vluchtelingen naar andere wegen zoeken om zich naar Europa te begeven. Een veelgebruikte maar ook levensgevaarlijke route loopt via de Middellandse Zee en de noordkust van Afrika.

“Het aantal asielzoekers neemt in de regel toe in de zomer en de herfst vanwege de weersomstandigheden, maar alles wijst erop dat we dit jaar al in de lente een stijging kunnen zien die afwijkt van eerdere patronen”, weet Merjem Maslo.

Van de Europese landen neemt Duitsland momenteel de grootste groep vluchtelingen op, stelt Migrationsverket. “Maar als Duitsland de procedures wijzigt, zullen er meer voor Zweden kiezen”, zegt Maslo.

Syriërs die naar Zweden komen, mogen er overigens op rekenen een permanente verblijfsvergunning te krijgen. Zweden is momenteel het enige EU-land met een dergelijke regeling. Behalve Syriërs verwacht Migrationsverket dit jaar ook grotere groepen uit Eritrea, Somalië, Afghanistan en Irak waar nog altijd bloedige conflicten aan de gang zijn.

Te weinig woningen

De Zweedse gemeenten hebben moeite om de toevloed van vluchtelingen het hoofd te bieden. Normaal gezien kunnen vluchtelingen, zodra ze erkend zijn en een verblijfsvergunning hebben, de opvangcentra verlaten en doorstromen naar een woning, beschikbaar gesteld door een gemeente. Maar dan moeten die woningen er wel zijn.

Eind vorig jaar waren er ruim 15.000 mensen die nog steeds in een opvangcentrum woonden ondanks dat ze al een verblijfsvergunning hadden, 4.000 meer dan een jaar eerder.

“De wachttijden voor plaatsing in een gemeente nemen toe. Dit heeft tot gevolg dat er nu meer mensen zijn die op eigen houtje een woning regelen, dan dat er mensen zijn die worden gehuisvest in een gemeente op aanwijzing van het arbeidsbureau”, zegt Merjem Maslo.

Reacties

reacties