1 op 5 Zweedse agenten steunt nationalisten

Zweedse politie - 1 op 5 agenten kiest voor Sverigedemokraterna

De Zweedse politie is niet onomstreden. Foto: Håkan Dahlström

De nationalistische Sverigedemokraterna (SD) zijn populair bij de Zweedse politie. Volgens een peiling zou 18 procent van de agenten zich kunnen indenken op de partij te stemmen. Daarmee is SD de derde grootste partij in politionele kring.

De aanhang van de partij is onder de politie twee keer zo groot dan onder de “gewone” Zweden, bij wie SD op ongeveer 9 procent van de stemmen kan rekenen.

Sverigedemokraterna keren zich in hun politiek vooral tegen buitenlanders. Hoewel de partij tegenwoordig een wat fatsoenlijker imago nastreeft, heeft de SD wortels in nazistische en openlijk racistische organisaties.

Gesloten groep op Facebook

De opiniepeiling werd gehouden door een gesloten Facebookgroep die Underbetald, Missnöjd, Förbannad (onderbetaald, ontevreden, kwaad) heet. De groep telt zo’n vijfduizend leden uit politiekringen. Vorige week vroeg ze aan haar leden op welke partij ze zouden stemmen. In totaal 324 mensen brachten hun stem uit.

De populairste partij bleek de centrumlinkse Socialdemokraterna, die 26 procent van de stemmen kreeg, nipt gevolgd door de conservatieve regeringspartij Moderaterna met 23 procent. Sverigedemokraterna zijn comfortabel derde met 18 procent, gevolgd door Vänsterpartiet (10), Folkpartiet (7), Miljöpartiet (6) en Kristdemokraterna (1 procent).

Uitslag is geen toeval

Hoewel het aantal deelnemers aan de stemming met 324 aan de lage kant was, meent professor Leif GW Persson dat de steun voor SD geen toeval is. Persson, in Nederland vooral bekend als thrillerauteur, is de bekendste criminoloog van Zweden en was zelf bestuurder van de rijkspolitie.

“De SD zijn zeker overgerepresenteerd in de politie, evenals Moderaterna. Als de hele bevolking zou stemmen als de politie, zouden we een regering met alleen Moderaterna krijgen, met een zekere steun van Sverigedemokraterna”, aldus Persson in de krant Expressen.

De criminoloog zegt dat peilingen van enkele decennia geleden al een sterke voorkeur voor de conservatieven liet zien. Persson zou liever hebben dat de politie in haar politieke voorkeuren een afspiegeling was van de bevolking.

Geweldig, geweldig laag

De politie zit verveeld met de uitslag. “Het mensbeeld van SD staat in directe tegenstelling tot het grondbeginsel van de politiebond dat zegt dat alle mensen evenveel waarde en rechten hebben”, reageerde Lena Nitz van de Zweedse politiebond.

De Facebookgroep UMF is vaker negatief in het nieuws. Zo werd de politieke journaliste Elisabet Höglund door leden van de groep “dement” en een “heks” genoemd “die maar beter niet 112 kan bellen”. Leif GW Persson ging er over de tong als “trol”. Ook stonden er denigrerende opmerkingen over vrouwelijke agenten op de pagina van de groep.

Bengt Svensson, chef van de rijkspolitie, zei in een eerdere reactie dat de uitspraken op de Facebookgroep van een “geweldig, geweldig, geweldig, geweldig laag niveau” zijn, maar voegde eraan toe dat het politiebestuur geen invloed op de groep kan uitoefenen.

Hitlergroet

Dat er binnen de Zweedse politie mensen werken met extreem-rechtse sympathieën bleek dertig jaar geleden. In de jaren tachtig werden in een restaurant in Stockholm al geheime bijeenkomsten gehouden waar agenten met extremistische opvattingen samenkwamen en onder meer de hitlergroet uitbrachten.  Ook was er destijds een divisie binnen de politie die opviel door gewelddadig optreden tegen onder meer migranten.

Journalisten hebben die activiteiten later gekoppeld aan de nooit opgeloste moord op premier Olof Palme in 1986, al is dit verband nooit bewezen.

 

Reacties

reacties