Solna beste plek voor Zweedse ondernemers

Solna, Zweden

Veel bedrijvigheid in Solna. Foto: Anders Sandberg

Solna, een voorstad van Stockholm, is ook dit jaar weer de gemeente met het beste ondernemingsklimaat in Zweden. Wie een bedrijf wil starten zit sowieso het best onder de rook van de hoofdstad.

Dit blijkt uit een onderzoek van Svenskt Näringsliv, de Zweedse ondernemersorganisatie. Elk jaar maken de ondernemers een lijst gebaseerd op diverse factoren. Zo kijken ze hoeveel inwoners van een gemeente hun loon krijgen van privé-ondernemingen. Het belastingniveau wordt meegerekend, evenals het aantal ondernemingen per gemeente en het aantal starters.

De staat van de infrastructuur, de houding van ambtenaren en politici, het onderwijs en concurrentie zijn enkele van de andere criteria.

Regio Stockholm wint

De regio Stockholm is elk jaar weer de grote winnaar. De hoofdstad zelf is maar 22e op de lijst van 290 gemeenten in Zweden, maar in de top-10 zijn maar liefst vijf voorsteden te vinden: winnaar Solna, Sollentuna (tweede), Upplands Väsby (derde), Nacka (zesde) en Danderyd (zevende).

Het succes van Solna is al bijna vanzelfsprekend te noemen, want deze gemeente met 71.000 inwoners staat al sinds 2008 onafgebroken op 1.

Binnen de gemeentegrenzen zijn de medische universiteit Karolinska Institutet met bijbehorend ziekenhuis, luchtvaartmaatschappij SAS en elektronicafabrikant Siemens belangrijke werkgevers. Ook bouwfirma’s als Skanska en Peab, en levensmiddelenketens als Axfood, Coop, ICA en Lidl hebben hun hoofdkantoor in Solna.

Sinds vorig jaar is hier tevens de Friends Arena gevestigd. Dit is het grootste multifunctionele stadion van Noord-Europa.

Vellinge scoort weer

Op de vierde plaats van de lijst van de Zweedse ondernemers staat Trosa, een kustgemeente met 11.000 inwoners in Södermanland, de streek ten zuiden van Stockholm. Trosa doet het al jaren uitstekend in de peiling en staat sinds 2009 onafgebroken bij de eerste vier.

Een andere vaste waarde is Vellinge, ten zuiden van Malmö. Deze gemeente, vijfde in de stand dit jaar, werd recentelijk al uitgeroepen tot beste woongemeente van Zweden door Svenskt Kvalitetsindex. In 2007, voordat Solna aan haar hegemonie begon, had Vellinge zelf het beste ondernemingsklimaat.

Ängelholm (Skåne), Härryda (nabij Göteborg) en Laholm (Halland) ronden de top-10 af.  De grootste sprong voorwaarts ten opzichte van 2013 maakte Oxelösund, dat van een armzalige 264e plaats naar 134 doorschoof. Bollebygd maakte de grootste duik, van 89 naar 201.

Hekkensluiters

De tien gemeenten met het slechtste ondernemingsklimaat in Zweden, tenminste volgens het onderzoek Svenskt Näringsliv, zijn Hofors (Gävleborg), Eda (Värmland), Norberg (Västmanland), Pajala (Norrbotten), Överkalix (Norrbotten), Hällefors (Örebro), Åsele (Västerbotten), Skinnskatteberg (Västmanland), Vilhelmina(Västerbotten) en hekkensluiter Smedjebacken (Dalarna).

De hele lijst van gemeenten kan hier worden bekeken.

Reacties

reacties