Nieuws uit Zweden – Week 20

Scania is van Volkswagen

Scania is voortaan van Volkswagen. Foto: Dan Boman

Wat was er allemaal in het nieuws, deze week in Zweden? Een selectie van eerdere berichten.

Volkswagen koopt Scania

De Zweedse fabrikant van vrachtwagens Scania wordt overgenomen door Volkswagen. Een van de grootste aandeelhouders, pensioenfonds Alecta, stemt hiermee in. Er liepen al langer onderhandelingen, maar tot dusver ontbrak er 1,75 procent ja-stemmen om de vereiste 90 procent van de aandeelhouders te krijgen. De Duitse autofabriek krijgt nu 90,47 procent van de aandelen in handen. Bij Scania in Zweden werken 15.000 mensen, van wie 13.000 in vaste dienst. Volkswagen heeft beloofd dat de werkgelegenheid bij Scania in Zweden niet in gevaar komt.

Kiest Zweden voor links?

Links zit in de lift in Zweden. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou de roodgroene oppositie in de Zweedse Rijksdag (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet) een absolute meerderheid halen met 52,1 procent van de stemmen. De nu regerende centrumrechtse “alliantie” (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet) zou maar 34,3 procent krijgen. De nationalisten van Sverigedemokraterna staan in de peiling op 10,7 procent. In september zijn er échte verkiezingen.

Meisje (5) komt om bij brand

Bij een brand in een flatgebouw in Malmö is vorige week zaterdag een vijfjarig meisje om het leven gekomen. In totaal negen personen, waaronder het meisje en haar moeder, werden naar het ziekenhuis gebracht, maar voor het kind kwam de hulp te laat. Andere bewoners van het gebouw werden geëvacueerd. De brand begon waarschijnlijk in het appartement waarin het meisje woonde. De oorzaak is nog onbekend.

Toename hersenbloedingen

Steeds meer Zweden tussen 35 en 44 jaar krijgen een hersenbloeding, een aandoening die voorheen vooral bij oudere mensen voorkwam. Nu gaat het om ongeveer 400 ziektegevallen per jaar, 26 procent meer dan twintig jaar geleden. Volgens Inger Heimerson van de Zweedse Dienst voor Volksgezondheid doet de toename zich vooral voor bij mensen met een lage opleiding. Oorzaken zijn onder meer roken, overgewicht, weinig beweging, maar ook werkloosheid en financiële problemen.

Wallander wordt opera

Hij was al romanfiguur, tv-detective en filmheld. Nu wordt Kurt Wallander, hoofdpersoon in de misdaadverhalen van de Zweedse auteur Henning Mankell, een basbariton in een opera. De gemeente Ystad ontwikkelt de twee uur durende Wallander-operavoorstelling samen met het Duitse Tübingen. Frederik Sixten en Leif Janzon schrijven het werk, dat gebaseerd zal zijn op een nieuw verhaal dat begint waar de boeken eindigen. De première is voor 2016. Wallander is in de boeken een groot opera-liefhebber.

Betere leerling na dagis

Kinderen die in hun kleuterjaren naar de Zweedse kinderopvang (dagis) zijn gegaan, presteren beter in de Pisa-kennistest. Pisa is een internationale vergelijking tussen leerlingen. Zweden scoort hierin de laatste jaren slecht. Kinderen die nooit naar de dagis zijn gegaan blijken echter nog beduidend lagere scores te halen dan kinderen die maximaal één jaar naar de dagis gingen, en nog lager dan zij die meer dan een jaar op de opvang zaten, meldt de Pisa-projectleiding.

Reacties

reacties