Nevs staakt productie van “nieuwe” Saab

De eerste elektrische Saab

De eerste Saab 9-3 Aero. Foto: Nevs

Opnieuw zijn er problemen bij de Zweedse autofabriek Saab. Amper een maand geleden startte de verkoop van de nieuwe Saab 9-3 Aero. Nu legt eigenaar Nevs de productie stil.

Volgens het persbericht van de fabriek in Trollhättan is het een “tijdelijke en gecontroleerde” productiestop. De oorzaak klinkt bekend: gebrek aan geld. Een van de deeleigenaren van Nevs, het Chinese Qingbo Investment, is zijn verplichtingen kennelijk niet nagekomen.

De eveneens Chinese Nevs-hoofdeigenaar National Modern Energy Holdings heeft nu besloten andere bezittingen te verkopen om uitstaande rekeningen te betalen. Dit duurt naar verluidt enige tijd en daarom is de stekker er voorlopig uitgetrokken.

Alweer het einde?

Nevs kondigt niettemin aan te gaan samenwerken met een tweetal andere autofabrikanten. In een geval zou het om technische samenwerking gaan. De andere fabrikant zou mogelijk mede-eigenaar van Nevs worden.

Het einde van het heropgeleefde Saab is volgens Nevs dan ook niet in zicht, maar commentatoren hebben hun twijfels. De geschiedenis van het merk wordt gekenmerkt door financiële problemen.

Gevreesd wordt dat Qingbo het vertrouwen heeft verloren en wel op een bijzonder ongelukkig moment, namelijk nu er nog amper nieuwe auto’s zijn verkocht. Bij Saab in Trollhättan werken nu zo’n 650 mensen.

Failliet in 2011

Nevs staat voor National Electric Vehicle Sweden. Het bedrijf is gevestigd in Zweden, maar in Chinese handen.

Nevs nam in 2012 het bankroete Saab over. Toen werd besloten om de productie te verleggen naar elektrisch aangedreven wagens. Maar de eerste wagens die van de band rolde zijn opgefriste versies van de Saab 9-3, met een benzinemotor.

De Saab 9-3 Aero is sinds vorige maand leverbaar. Op dertig plaatsen in Zweden kunnen proefritten worden geboekt. De jongste weken produceerde de fabriek zes wagens per dag.

Het oorspronkelijke Saab ging in 2011 failliet. Het bedrijf was toen eigendom van de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker. Die had het merk een jaar eerder gekocht van General Motors, maar slaagde er niet in om voldoende geld bij elkaar te krijgen om het bedrijf van een toekomst te verzekeren.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,