“Trein in Zweden wordt levensgevaarlijk”

Trein in Zweden

Is reizen met de trein in Zweden veilig? Foto: DNZ

Reizen met de trein in Zweden wordt levensgevaarlijk als de huidige trend doorzet. Die waarschuwing komt van spoorwegexpert Ensio Taivalkoski van de Zweedse overheidsdienst Trafikverket.

Er is van alles mis met het spoor in Zweden. Achterstallig onderhoud, geldgebrek en steeds meer defecten aan treinen zorgen voor grote problemen. Vooral in de winter zijn er grote vertragingen en vallen er treinen uit.

20 miljard te weinig

Een maand geleden maakte de regering bekend 522 miljard kronen te investeren in infrastructuur. Het werd een recordbedrag voor Zweden genoemd. Van dit geld zou 86 miljard naar onderhoud van de spoorwegen gaan.

Nu blijkt echter dat er 20 miljard extra nodig is. Dit bedrag is niet in het budget opgenomen door grove rekenfouten van Trafikverket, de dienst die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Zweedse spoorwegen. Zo zijn de berekeningen die de regering gebruikte gebaseerd op 6060 kilometer spoorweg, terwijl er in Zweden in werkelijkheid 12.000 kilometer aan sporen zijn.

Ensio Taivalkoski, veiligheidsexpert van Trafikverket, deed een intern onderzoek waaruit de missers naar voren kwamen. Staatszender SVT onthulde de fouten gisteravond.

“Onacceptabel”

Catharine Elmsäter-Svärd, minister van infrastructuur, noemde de rekenfouten “absoluut onacceptabel” en zei Gunnar Malm, de directeur-generaal van Trafikverket, ter verantwoording te roepen. Malm erkende de fouten al voor de tv-camera’s en zei ze te herstellen in toekomstige plannen.

De vraag begint zich nu op te dringen of de trein in Zweden nog veilig is. Ensio Taivalkoski voorspelt niet veel goeds. “We zijn op weg naar dodelijke ongelukken, zoals in Groot-Britannië.”

Volgens hem wekt Trafikverket naar buiten toe de indruk dat ze op de goede weg zijn, maar Taivalkoski is duidelijk. “Mensen bij Trafikverket moeten stoppen met het misleiden van de publieke opinie.”

Reacties

reacties