10 Tips voor wie Zweden verkent op vakantie

Vakantie in Zweden

Op vakantie als verkenning voor een emigratie? Foto: Almgren

Wil je jouw toekomstige woonplaats ontdekken? Ga je deze zomer Zweden verkennen omdat je serieus denkt aan emigratie naar Zweden? Hier zijn tien tips voor mensen die hun vakantie in Zweden willen combineren met een gerichte verkenning. Een deel kun je thuis doen, de rest ter plaatse.

1. Kijk naar woningadvertenties

Emigreren kost veel geld. Een huis slokt meestal het grootste deel van het budget op. Kijk daarom voordat je een bestemming kiest, hoe de woningprijzen in die regio liggen. En wat je krijgt voor je geld. Het huis en de staat ervan zijn even belangrijk als de omgeving. Hemnet en Blocket Bostad zijn twee van de grootste huizensites. Via Booli vind je de resultaten van beide sites. Als je ter plaatse bent, ga dan naar een paar van die huizen kijken. De foto’s op Internet zijn niet zelden mooier dan de werkelijkheid.

2. Maak een rondreis

Toeristen blijven meestal de hele vakantie op één plek. Dat is leuk als je maar één streek wilt verkennen, of gewoon vakantie wilt vieren, maar wil je een goed idee van Zweden krijgen, moet je kunnen vergelijken. Maak daarom een rondreis. Dit doe je het best met de auto. Reis je met het vliegtuig, huur dan een wagen. Als je vroeg boekt, valt de prijs daarvan alleszins mee. Dan hoef je ook dat hele stuk van en naar huis niet te rijden; een verkenvakantie is namelijk leuk, maar ook vermoeiend.

3. Beperk het gebied

Een rondreis moet ook weer niet het hele land omvatten, want dan wordt het een haastklus en kun je nergens lang blijven. De afstanden in Zweden zijn groot. Als Nederlander of Belg verkijk je je daar nog wel eens op. Beperk het gebied daarom. Bijvoorbeeld tot Värmland, Dalarna en Närke, of Blekinge, Småland en Östergötland. Trek minimaal twee weken uit voor je verkenvakantie (liefst nog iets langer) zodat je in elke streek een aantal dagen kunt rondtoeren.

4. Begeef je tussen de Zweden

Het is soms even zoeken, maar er wonen mensen in Zweden. Kijk waar ze uithangen. Loop door winkelstraten. Ga naar cafés en restaurants, naar vlooienmarkten, lokale musea en stranden. Bezoek een evenement. Leer alvast een paar woordjes Zweeds. Probeer een gesprekje aan te knopen. Dat kan ook in het Engels trouwens. Vaak wordt gezegd dat er weinig cultuurverschillen zijn tussen Zweden, Nederlanders en Belgen. Maar in het openbaar gedragen ze zich niet allemaal hetzelfde. Dit is het volk waartussen jij je straks thuis moet voelen.

5. Denk aan werk en aan je kinderen

Als je door een mooie streek rijdt, is het verleidelijk om jezelf er al te zien wonen. Wie gaat emigreren naar Zweden wil vaak de stress ontvluchten. Dan is er niks zo aanlokkelijks als het kalmerende groen en de hoorbare stilte van het Zweedse landschap. Maar er moet ook brood op de plank komen. En als je kinderen hebt, moeten er scholen, vrienden en toekomstperspectieven zijn. Onderzoek de mogelijkheden van de streken die je wilt verkennen. Veel kun je thuis al doen.

6. Verlaat de doorgaande weg

Vakantie in Zweden

Ga ook in een ander seizoen Zweden verkennen. Foto: Catafratto

Het wegennet in Zweden bestaat uit enkele snelwegen, tal van redelijk goede doorgaande wegen en ontelbare (al of niet verharde) weggetjes die buurtschappen, huizen en bossen verbinden. Die laatste weggetjes moet je nemen als je Zweden verkent. Durf te verdwalen. Dan zie je het meest. De mooiste natuur, de fraaiste vergezichten (als er geen boom voor je neus staat), prachtige en lelijke huizen, en zo proef je ook de Zweedse eenzaamheid. Dit is al helemaal een must als je droomt van een huisje in the middle of nowhere.

7. Maak een spreadsheet

Vergelijk de streken die je bezoekt. Zet de naam van de streek of plaats in de linkerkolom. Vul in de rijen bovenaan onderwerpen in als mogelijkheden voor werk, woningen, scholen, winkelmogelijkheden, vervoersvoorzieningen, natuur, klimaat, en wat er nog meer belangrijk voor je is. Vermeld in de cellen van je spreadsheet de gegevens per streek (of maak aantekeningen en vul ze later in) en geef elk onderdeel een rapportcijfer. Doe dit voor zover mogelijk al tijdens je reis, zodat je niets vergeet. Je moet de plaats van je toekomst niet alleen met je hart kiezen, maar ook met je verstand.

8. Wees niet bang voor de stad

Wellicht droom je zoals de meeste emigranten van een huisje op het platteland. Niks mis mee. Misschien is dit ook echt iets voor jou. Maar weet wel dat dorpen en steden in Zweden anders zijn dan in Nederland of België. Ze zijn groener, ruimer van opzet, minder druk en schoner. Zelfs de steden die naar Zweedse begrippen groot zijn. Kom je uit Rotterdam of Antwerpen en twijfel je of de stap naar the middle of nowhere misschien toch iets te radicaal is, overweeg dan een Zweeds dorp of een stad. Neem ze dus mee in je vakantieplanning.

9. Ga niet alleen ’s zomers

Zweden is een land met een extremer klimaat dan Nederland of België waar het elk jaargetijde even veel regent en het altijd relatief warm of koud kan zijn. De sterke seizoensverschillen in Zweden en de afwisseling van lichte zomers en donkere winters veranderen het landschap en ook de sfeer van het land. Dat merk je het meest als je er woont. Ga daarom niet alleen in de zomer op vakantie naar Zweden. Als je echt wilt emigreren, bezoek het land dan ook eens hartje winter. Wel winterbanden onder je auto zetten.

10. Neem geen overhaast besluit

Sommigen zijn impulsief en nemen hun beste beslissingen van de ene op de andere dag. Anderen zijn even impulsief en lopen telkens in de val. Er zijn mensen die al tijdens hun eerste Zwedenbezoekje de knoop doorhakken en al over de koop van een huis gaan onderhandelen. Er komt echter veel kijken bij een emigratie naar Zweden. Het gaat om jouw toekomst en ook van je eventuele kinderen. Enthousiasme is soms moeilijk te beteugelen, maar het is verstandig om je indrukken te laten bezinken. Afstand helpt je de zaken nuchterder te beoordelen. Is het echt de plaats waar je de rest van je leven wilt doorbrengen? Stel je die vraag als je weer in Nederland of België bent.

Reacties

reacties