Zweden zijn blij met goedkope huishoudhulp

Huishoudelijke hulp in Zweden

50 procent korting op ramen lappen. Foto: Nikita Sobolkov

Huishoudelijke hulp in Zweden is goedkoop. Als je iemand laat komen voor de was, de strijk of als oppas, betaal je maar de helft van het uurloon. De fiscus betaalt de rest. Maar die regeling kan na de verkiezingen wellicht veranderen.

RUT-avdrag noemen ze het. De letters staan voor Rengöring (reiniging), Underhåll (onderhoud) en Tvätt (was). In 2007 is de regeling ingevoerd. Sindsdien kan iedere belastingplichtige in Zweden huishoudhulp inroepen tegen de helft van de kosten. Schoonmaken, koken, ramen lappen, strijken, grasmaaien, sneeuwruimen, bijles en kinderoppas zijn de meestvoorkomende taken die vergoed worden.

Hoe het werkt

Het systeem is simpel. Je huurt iemand in voor de taak die je wenst. Deze persoon of onderneming moet wel een belastingnummer hebben. Na het werk krijg je een factuur waarbij het uurloon de helft lager is dan normaal. Je betaalt de factuur en de belasting zorgt ervoor dat de huishoudelijke hulp de andere helft van het loon krijgt.

Er is voor degene die iemand inhuurt wel een maximum van 50.000 kronen in het eerste jaar wat de fiscus teruggeeft en 100.000 in het tweede.

Het idee achter de regeling was om zwartwerken tegen te gaan. Volgens de Zweedse fiscus heeft RUT slecht geleid tot 10 procent meer wit werk, maar het is niet duidelijk of RUT ook tot meer banen heeft geleid.

Toekomst onzeker

De Zweden zijn wel blij met de RUT-aftrek. Een half miljoen mensen maken gebruik van RUT. De regeling is met name populair onder bejaarden. Zes op de tien Zweden wil de regeling behouden volgens een opinieonderzoek. Dat werd vandaag bekend.

Maar de aftrek staat onder druk. De linkse Vänsterpartiet, die een kans maakt op regeringsdeelname in september, wil de regeling afschaffen. Volgens de partij wordt RUT op de eerste plaats benut door rijken. Ook de feministen van Feministiskt Initiativ, een partij die nogal in de lift zit, wil de aftrekpost afschaffen. De partij meent dat RUT feitelijk betekent dat de belastingbetaler de consumptie van individuele burgers bekostigt. Het standpunt heeft de partij al het verwijt opgeleverd anti-feministisch te zijn, omdat juist in de huishoudelijke sector meer vrouwen werken.

De sociaaldemocraten, die mogelijk de volgende premier leveren, willen RUT wel houden maar het maximumbedrag halveren. De partij meent dat de meeste mensen die RUT gebruiken het verschil niet zullen merken, maar alleen degenen die op grote schaal gebruik ervan maken.

Miljöpartiet (groenen) en de christendemocraten willen de regeling juist uitbreiden. De groenen worden ook gezien als mogelijke regeringspartij.

Renovatiewerkzaamheden

Behalve RUT is er ROT. Dit is een soortgelijke regeling voor renovatiewerkzaamheden in woningen. Iemand kan zijn of haar eigen huis laten opknappen en krijgt de helft van het uurloon vergoed. Hier zijn alleen de feministen tegen.

Veel emigranten starten bedrijven die (al of niet huishoudelijke) klussen aanbieden. Mochten de regelingen veranderen, heeft dit ook voor hun directe gevolgen.

Reacties

reacties