Economische groei Zweden sterkst in steden

Economische groei in Zweden

In de stadsregio’s gaat het economisch bergop. Foto: Petr Marvan

Wie in Zweden zoekt naar een gebied met economische groei en ontwikkeling, moet naar de grote steden. Dat bevestigt een onderzoek van het IT-bedrijf Visma.

Onder de noemer Framväxtligan (de groeicompetitie) vergelijkt het bedrijf het economische potentieel van de Zweedse provincies. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het aantal nieuwe ondernemers, de werkloosheid en ook mogelijkheden om te wonen.

De regio Stockholm staat evenals vorig jaar op de eerste plaats, gevolgd door Uppsala, Västra Götaland (met Göteborg) en Örebro. De laatste provincie, rond de gelijknamige stad, steeg van 7 naar 4.

“Framväxtligan wijst op duidelijke samenhang tussen het aantal starters en de provinciale ontwikkelingen in het algemeen”, zegt Visma-directeur Rolf Dahlberg. “Neemt het aantal nieuwe ondernemers toe, worden de voorwaarden voor meer werkgelegenheid geschapen, wat ook leidt tot meer woningen.”

Jönköping in de lift

De provincie Jönköping is de grootste klimmer op de lijst. Vorig jaar als achttiende van de 21 nog ver onder het landelijk gemiddelde, staat de regio in het noorden van Småland nu plots op de vijfde plaats. In Jönköping is met name het aantal vacatures fors toegenomen.

Andere provincies bij wie de ontwikkelingen een positieve trend laten zien zijn Västerbotten, Kronoberg en Norrbotten. Een stapje terug zetten Halland, Jämtland, Gotland, Västmanland, Södermanland en Värmland.

De provincie Stockholm heeft met 15,1 nieuwe ondernemingen per duizend inwoners de meeste nieuwe bedrijven erbij gekregen. Daar en in Norrbotten zijn ook de meeste vacatures per duizend inwoners.

De laagste werkloosheid werd genoteerd in Uppsala, met 4,1 procent werklozen (landelijk is 8 procent werkloos). In die provincie werd ook de meeste nieuwbouw gepleegd.

Provincies gerangschikt naar economische groeimogelijkheden. De hele lijst:

 1. Stockholm
 2. Uppsala
 3. Västra Götaland
 4. Örebro
 5. Jönköping
 6. Halland
 7. Dalarna
 8. Jämtland
 9. Västerbotten
 10. Skåne
 11. Gotland
 12. Kronoberg
 13. Norrbotten
 14. Östergötland
 15. Västmanland
 16. Södermanland
 17. Kalmar
 18. Värmland
 19. Gävleborg
 20. Blekinge
 21. Västernorrland

Bron: Visma

Reacties

reacties