Staking voorbij: treinen in Zweden rijden weer

Treinstaking Zweden voorbij

De treinen rijden weer in Zuid-Zweden. Foto: DNZ

De treinstaking in Zweden is voorbij. Het duurt even voor alles weer op gang is. Het verkeer op de sporen in het zuiden van Zweden moet in de loop van vrijdag echter weer normaal zijn.

Ruim tweeënhalve week heeft de staking geduurd. De populaire treinen van Öresundståg, die dagelijks 75.000 mensen vervoeren in Zuid-Zweden, stonden al die tijd stil.

Gisteren kwamen daar de Kustpilen-treinen bij in het zuidoosten en ook de Krösa-treinen in Småland zouden binnenkort gaan staken. Alleen een aantal regionale maatschappijen en de treinen van de staatsmaatschappij SJ reden nog normaal.

Chaos met Midzomer

Helemaal chaotisch dreigde het de komende dagen te worden in Stockholm. Daar had de vakbond Seko vanaf Midzomer een staking in het regionale spoorverkeer aangekondigd. Van die treinen maken elke dag 100.000 pendelaars gebruik.

Onderhandelingen tussen Seko en de werkgeversorganisatie Almega waren lang vruchteloos, maar gisteravond werd tamelijk onverwacht een akkoord bereikt.  Het zal echter even duren voordat de treinen weer volledig volgens dienstregeling rijden. De verbinding tussen Malmö en Kopenhagen, die door veel vliegreizigers wordt benut, is naar verwachting pas morgen weer normaal.

Historische overwinning

“Dit is een historische overwinning voor de Zweedse vakbeweging”, oreert Seko-voorzitter Janne Rudén. “We zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een ontwikkeling naar meer veilige banen in Zweden.”

Het conflict draaide rond de trend om steeds meer personeel op uurbasis te laten werken, in plaats van vaste dienst. De laatste tijd verloren enkele honderden mensen hun vast contract om vervolgens op oproepbasis opnieuw in actie te mogen komen tegen een uurloon. Vooral Veolia, dat de Öresundståg inzet, maakte zich hieraan schuldig. De treinstaking begon op deze treinen.

Volgens Seko-bestuurder Valle Karlsson maakt de overeenkomst tussen bond en werkgevers een einde aan dit “misbruik” van personeel.

“Het akkoord betekent dat het lonender is voor werkgevers om een vast dienstverband aan te bieden dan een uurloon, aangezien de overeenkomst ertoe leidt dat de kosten voor elk uur werk aanzienlijk hoger worden.”

Bij Veolia mag vooraan nog maar vijf procent van het aantal werkuren worden ingevuld door mensen die op deeltijdbasis werken, en nog eens vijf procent voor personeel dat alleen een uurloon krijgt. De uurlonen gaan bovendien omhoog, en een vast fulltime dienstverband wordt de norm.

Gedwongen akkoord

Beata Hammarskiöld, die namens de werkgevers onderhandelde, klinkt niet verheugd. Zij zegt dat een voortzetting van de staking “buitenproportionele consequenties” zou hebben gehad. “Daarom waren wij gedwongen om een akkoord te aanvaarden dat we niet goed vinden.”

Volgens Hammarskiöld leidt het akkoord ertoe dat een onervaren 19-jarige die op uurbasis werkt straks meer verdient dan een collega met een vast dienstverband en veertig jaar ervaring. “Het zal tot een uiterst vervelende situatie leiden bij bedrijven wanneer mensen met de minste ervaring de hoogste lonen krijgen.”

In Zweden is het spoorverkeer grotendeels geprivatiseerd en zijn er diverse, vaak regionaal werkende ondernemingen die treinen inzetten.

Reacties

reacties