Zweden hoort bij duurste landen van Europa

Prijzen in Zweden - winkelen

De prijzen in Zweden maken kleding kopen erg duur. Foto: Sergey Nivens

Kleding is binnen de EU nergens zo duur als in Zweden. En wie eten en drinken koopt, is alleen in Denemarken meer geld kwijt. Dit blijkt uit een internationale prijsvergelijking.

Dat de prijzen in Zweden hoog zijn, is bekend. Hoewel het land volgens velen niet meer zo duur is als enkele decennia geleden, blijkt dat winkelen in Zweden ook vandaag nog een lieve duit kost.

Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, vergeleek de prijzen van levensmiddelen (exclusief alcohol), drank en tabak, kleding, consumentenelektronica, vervoermiddelen en horeca in alle 28 EU-landen, plus in negen Europese landen die niet bij de Unie zitten.

Denemarken duurst

Wie het gemiddelde prijspeil van al die categoriën optelt, krijgt Denemarken als duurste EU-land. Daar betaalt de consument gemiddeld 140 procent van wat binnen de Europese Unie normaal is. Zweden staat tweede met 130 procent, gevolgd door Luxemburg (123), Finland (123), Ierland (118), Groot-Brittannië (114), Nederland (110), België (109), Frankrijk (109) en Oostenrijk (107).

Wat is er dan zo duur in Zweden? Op de eerste plaats kleren. Die zijn nergens in de EU duurder en kosten 130 procent van het Europees gemiddelde. Even shoppen in Zweden voor de laatste mode vraagt algauw een dikke portemonnee in dit land zonder Zeeman of Wibra.

Bij de levensmiddelen komt Zweden met 125 procent op de tweede plaats, alleen verslagen door Denemarken (140). Gekeken naar consumentelektronica (onder meer televisies en computers) staat Zweden vierde met 110 procent, achter de gedeelde koplopers Denemarken, Cyprus en Malta.

Goedkope(re) auto’s

Als het om auto’s en andere vervoermiddelen gaat, staat Zweden voor de verandering niet in de top-3. Vijf landen zijn duurder: Denemarken (155 procent van het EU-gemiddelde), Nederland (117), Portugal (116), Finland (114) en Ierland (111). De Zweden betalen 108 procent van de doorsneeprijs in de EU.

Restaurants en hotels laten nog maar eens Denemarken als koploper zien met 149 procent, maar het verschil is klein: in Zweden betaal je 146 procent.

Hoewel Zweden bekendstaat vanwege hoge drankprijzen is het land “slechts” derde op de lijst van alcohol- en tabaksprijzen. De Ieren betalen 178 procent van het Europees gemiddelde, de Britten 161 procent en dan komen de Zweden met 141.

Nederland en België

Hoe doen Nederland en België het? In Nederland zijn de prijzen van levensmiddelen met 97 procent iets onder het Europees gemiddelde, terwijl in België de drinkers en de rokers met 96 procent licht onder de doorsneeprijs kunnen consumeren.

In alle andere gevallen scoren de Nederlanders en de Belgen steeds ongeveer 10 procent boven het gemiddelde, waarbij de eerdergenoemde dure prijzen van vervoermiddelen in Nederland een uitschieter vormen. Goedkoop kun je Nederland en België dus niet noemen, maar Zweden is toch een stuk duurder.

Naar Bulgarije dan maar?

Wie echt voordelig wil leven binnen de EU, verhuist het best naar Polen, Roemenië of Bulgarije, de drie goedkoopste landen. In Bulgarije betaal je gemiddeld maar 48 procent van het Europees gemiddelde. Kijk je over de EU-grens heen, is alleen Macedonië met 47 procent nóg goedkoper dan Bulgarije.

Hoewel de indruk kan worden gewekt dat de kosten van het levensonderhoud in Zweden en andere EU-landen extreem hoog zijn, zijn Noorwegen en Zwitserland, die geen EU-lid zijn, nog duurder dan Denemarken met 155 c.q. 156 procent boven het gemiddelde.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,