Tips voor veilige vakantie op Zweeds water

Plezierboot in Zweden.

Plezierboot in Zweden. Foto: 123rf

Vakantie op een meer in Zweden, of op zee, is populair. Eén op de vier Zweden brengt elk jaar tijd door op een plezierboot. Ook Nederlanders en Belgen in Zweden genieten er in toenemende mate van. Maar niet iedereen is een geboren waterrat.

De Zweedse verkeersdienst Transportstyrelsen heeft daarom een aantal tips gepubliceerd om het risico te verminderen op ongelukken tijdens een vakantie op Zweeds water.

Gebruik een reddingsvest

Een reddingsvest is er niet alleen om lang te kunnen zwemmen, maar ook om de eerste seconden na een val in het water te overleven. Een reddingsvest moet altijd aanwezig zijn op kleine bootjes evenals op het dek van grotere boten.

Denk aan de snelheid en let op

Vijf knopen kan snel zijn in het donker of in de mist voor wie weinig ervaring heeft of wanneer het navigeren problematisch is. Ondanks elektronische hulpmiddelen zoals satellietnavigatie en radar lopen er nog net zoveel boten aan de grond als toen deze technologie niet bestond. Ongelukken met boten in Zweden gebeuren in toenemende mate in vaarwater met veel klippen en op hogere snelheden.

Vermijd alcohol

Minstens de helft van de mensen die op het water om het leven komen, zijn onder invloed van alcohol. Niemand wordt een betere zeeman door te drinken. Alcohol beïnvloedt het beoordelingsvermogen, het gevoel voor evenwicht, nachtzicht en nog veel meer. Ook vermindert alcohol de kans om te overleven in koud water.

Ga niet alleen

Gezelschap op de boot vergroot de kans op overleven als je in het water valt. Drie van de tien mensen die bij een boottocht om het leven komen, varen alleen.

Houd je mobiel waterdicht

Door je mobiele telefoon in een waterdichte behuizing te bewaren, kun je vanaf het water makkelijker noodhulp inroepen. Wie zelf alarm kan slaan, heeft bij ongelukken een grote kans op overleven. Als er een slechte dekking is van het mobiele telefoonnet kan een waterdichte VHF-radiozender of een noodsignaal een alternatief bieden.

Zet geen kinderen op de boeg

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen maar ook volwassenen op het voordek genieten van een mooie zomerdag, maar het is niet zonder risico. Bij botsingen kunnen zich juist hier ernstige letsels voordoen en dat geldt ook als een boot aan de grond loopt. Vooral als een boot snel vaart, is het risico groot. Wie dan van het voordek valt, kan onder de boot terecht komen en getroffen worden door de schroef.

Kijk extra uit in de haven

Varen is niet zonder risico’s, maar de meeste verwondingen worden in Zweden opgelopen in de haven. Vooral aan wal springen gaat vaak mis. Verstuikte voeten, knieën en enkels, gebroken benen en hoofdwonden komen juist dan veel voor.

Gebruik ankerlantaarns

Ankerlantaarns helpen botsingen voorkomen wanneer boten voor anker liggen in een zwaaigat, iets wat almaar vaker voorkomt. Vaak kan een ankerlantaarn het best zo laag mogelijk geplaatst worden. De zichtbaarheid in het donker is verder te vergroten met verlichting op het dek of in de kajuit.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,