Telefooncel wordt bibliotheek in Zweden

Bibliotheek in Zweden

Opening van de mini-bibliotheek. Foto: Vimmerby Kommun

Vimmerby heeft sinds vorige week een van de kleinste bibliotheken van Zweden: een bokkiosk noemen ze het, ofwel een boekenkiosk.

Vimmerby heeft iets met boeken. De kleine gemeente in Småland staat op de literaire wereldkaart als geboorteplaats van Astrid Lindgren, met afstand de populairste schrijfster van kinderboeken in Zweden (wie kent Pippi Langkous niet?).

Het plaatsje is tevens de locatie van Astrid Lindgrens Värld, het al even geliefde pretpark rond haar boeken en personages. Ook de prestigieuze Alma-literatuurprijs voor kinderboekenschrijvers is nauw verbonden met de gemeente.

Zwedens kleinste bibliotheek?

Zwedens kleinste bieb? Foto: Vimmerby Kommun

Natuurlijk heeft Vimmerby al vele jaren een gewone bibliotheek. Sinds een paar dagen heeft die echter een dependance van amper één vierkante meter: de boekenkiosk. Deze is ondergebracht in een oude telefooncel.

Op een viertal planken staan enkele tientallen boeken. De bibliotheek zorgt ervoor dat er altijd aanbod is. Wie belangstelling heeft in een boek, wordt aangemoedigd dit mee te nemen en een ander, eigen boek ervoor in de plaats te zetten.

Cultuurstad Vimmerby

De lokale politicus Michael Glennfalk opende de kiosk door een lintje door te knippen. Vimmerby is een cultuurstad, vertelde hij tegen de televisie, en de gemeente investeert volgens hem volop in het bevorderen van de leesvaardigheid van kinderen.

Of Vimmerby nu ook de allerkleinste bibliotheek van Zweden heeft, is niet helemaal duidelijk. In Bromölla, Skåne, wordt eveneens een voormalige telefooncel als bieb gebruikt. Deze staat er al drie jaar (bij het station) en wordt intussen als bezienswaardigheid bij toeristen aangeprezen. Er is nog hoop voor de 44.000 andere uitgerangeerde telefooncellen in Zweden.

De kiosk in Vimmerby is 24 uur per dag toegankelijk. Handig als je een boek nodig hebt om te lezen voor het slapen gaan.

Reacties

reacties