Gele auto’s tellen in Zweden vraagt geduld

Gele auto's in Zweden

Zweden telt weinig gele auto’s. Foto: Studio Porto Sabbia

Hoeveel gele auto’s rijden er in Zweden? De Zweedse rijksdienst voor het verkeer, Transportstyrelsen, denkt dat gele auto’s tellen een leuk spelletje is voor wie deze zomer op weg zit in Zweden.

In een officieel persbericht schrijft de dienst dat het tellen van gele personenwagens een populair tijdverdrijf is tijdens een lange en saaie autorit in de Zweedse zomervakantie. En in een land met de afmetingen van Zweden zijn autoritten al snel lang.

Het spel is simpel. Wie het eerst “gele auto!” roept krijgt een punt. Als het spel stopt, liefst op een vooraf afgesproken moment, worden de punten opgeteld.

Transportstyrelsen heeft uitgezocht hoeveel personenauto’s met die kleur in Zweden staan geregistreerd. Het zijn er bijna 60.000. In een land met 4,6 miljoen wagens betekent dit dat amper 1,29 procent van de auto’s geel is. De kans dat je een gele auto in Zweden ziet, is dus 1 op 100.

In een land waar autowegen vaak erg rustig zijn, moet je over een aardige portie geduld beschikken. Op sommige wegen zou het weleens enkele dagen kunnen duren voor er iets geels voorbij flitst.

Gotland ziet het geelst

Om de kansen te verhogen is het goed te weten dat er op Gotland en in de provincies Dalarna en Södermanland de meeste gele wagens rijden. Op het eiland Gotland is het zelfs bijna 2 procent van het totale wagenpark.

“Hoewel onze telling van gele auto’s is gedaan met een knipoog, willen we wel een serieus advies geven. En dat is dat de bestuurder niet aan het spelletje mee mag doen”, zegt Henrik Olars van Transportstyrelsen. “Hij of zij moet alle aandacht geven aan het verkeer en moet geen gele auto’s tellen, friemelen aan zijn mobieltje of iets anders doen dat de aandacht afleidt.”

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,