Mobiel internet in Zweden snelst met Tre

Mobiel internet in Zweden

Surfen in Zweden wordt steeds duurder. Foto: 123rf

Het telecombedrijf Tre biedt de snelste mobiele verbinding met Internet in Zweden. En je maakt hierbij het best gebruik van een Sony Xperia Z2, verreweg het snelste mobieltje op de markt.

Nee, dit is geen reclame, maar het resultaat van een onderzoek van de Zweedse stichting voor internetinfrastructuur. Die ging de snelheden na van mobiel internet in Zweden. Er werd gekeken naar de snelheden van de netwerken, maar ook naar de diverse toestellen die mensen gebruiken.

Volgens het onderzoek is de keuze van je mobiel of tablet belangrijker dan de keuze van het telecombedrijf. Ook al heb je dezelfde netwerkoperator, surfen via het ene mobieltje kan tien keer zo snel zijn dan via het andere.

De cijfers werden betrokken van de internetdienst Bredbandskollen waarmee iedereen in Zweden de snelheid van de eigen verbinding kan testen.

De vier grote netwerkoperators doen het allemaal heel behoorlijk. Tre biedt het snelste netwerk aan, met als gemiddelde 14,2 Mbit per seconde. De drie andere zijn aan elkaar gewaagd. Tele2 en Telenor scoren allebei 11,9 Mbit en hekkensluiter Telia zit op 11,1 Mbit per seconde.

Apple stelt teleur

Opmerkelijk uit de resultaten bij de 46 geteste toestellen is dat de iPhone 4 en iPhone 4S, twee van de populairste en bestverkochte smartphones in Zweden, behoren tot de sloomste mobieltjes op de markt als het gaat om het maken van een netwerkverbinding.

De iPhone 4 surft met een snelheid van 1,5 Mbit per seconde. Alleen de tablet-pc Samsung Galaxy Tab 10.1 P7500 is nog langzamer. Ter vergelijking: het snelste geteste mobieltje, Sony Experia Z2, klokte 24,4 Mbit per seconde.

Ook andere mobiele producten van pionier Apple, zoals de iPad en de iPhones 5, 5C en 5S, zijn qua snelheid niet meer dan middenmoters.  De vele versies van Apple’s grootste concurrent, Samsung Galaxy, scoren gemiddeld een stuk beter. De snelste Galaxy S5 SM-G900F doet met 22,8 Mbit per seconde weinig onder voor het snelheidsmonster Sony Experia Z2 en de nummer twee, HTC One M8 (23 Mbit/seconde).

Surfen is duurder

De Zweedse televisiezender SVT meldde deze week dat mobiel surfen in Zweden de laatste jaren almaar duurder wordt.

De mobiele internetpakketten zijn in prijs verhoogd, vaak meer dan verdubbeld, terwijl het maximum voor de hoeveelheid gigabytes die met een pakket mag worden verstuurd en ontvangen juist is verlaagd. Films kijken of naar Spotify luisteren via een mobiele verbinding kan hierdoor snel kostbaar worden.

De netwerkoperators hebben de prijzen aangepast omdat de inkomsten uit mobiele telefoongesprekken en sms’jes zijn gedaald.

Reacties

reacties