Bevolking Zweden groeit dankzij asielzoekers

Bevolking van Zweden groeit.

De bevolking van Zweden groeit. Foto: DNZ

Zweden telde op 1 juli precies 9.694.194 inwoners. Dat zijn er 49.330 meer dan een half jaar eerder. De groei van de Zweedse bevolking komt vooral door de toestroom van asielzoekers.

Het Zweedse bureau voor statistiek heeft de cijfers bekendgemaakt.

Ook veel geboortes

De bevolkingsgroei met 0,51 procent is de grootste sinds vele jaren. Het aantal immigranten bedroeg 56.440 personen, twee keer zoveel als het aantal mensen dat Zweden de voorbije zes maanden verliet.

In de eerste helft van 2014 waren er ook veel geboortes: 58.721. In totaal 44.554 mensen overleden in dezelfde periode, het laagste sterftecijfer sinds lang.

Ydre groeit hardst, Hällefors minst

In 239 van de 290 gemeenten ging het aantal inwoners omhoog. De hoogste procentuele groei was in Ydre. Daar wonen nu 3.684 mensen, 67 meer dan op 1 januari. Dat is een toename met 1,9 procent. Knivsta (1,7 procent) en Upplands-Bro (1,6 procent groei) volgden Ydre op de voet.

In absolute cijfers groeide Stockholm het sterkst. Daar kwamen 7.484 inwoners bij, waarmee het totaal van de Zweedse hoofdstad op 905.184 kwam. De twee andere grote steden Göteborg en Malmö waren tweede en derde als het gaat om absolute groei.

In 51 gemeenten daalde het aantal inwoners. De afname was relatief het sterkst in Hagfors, Malung-Sälen, Åre. Årjäng en hekkensluiter Hällefors dat 94 mensen ofwel 1,3 procent van de bevolking zag vertrekken of overlijden. Årjäng verloor in absolute zin de meeste inwoners: 101.

Immigratie in Zweden

Immigratie is de belangrijkste reden waarom de bevolking groeit. Het gaat hierbij vooral om asielzoekers. In totaal kwamen er 9.795 Syriërs naar Zweden. Omdat veel van deze mensen in kleine plaatsen onderdak hebben gekregen, is ook het aantal inwoners van gemeenten op het Zweedse platteland dit jaar toegenomen.

Zweden die terugkeren naar eigen land na verblijf in het buitenland vallen ook onder immigranten. Zij waren met 9.369 in de eerste helft van dit jaar. Tevens kwamen er 3.539 mensen zonder papieren, van wie 80 procent geboren is in Syrië, en arriveerden er 2.251 mensen uit Eritrea en 2.232 uit Somalië.

Polen is met 2.221 mensen het enige Europese land van waaruit meer dan duizend personen naar Zweden emigreerden in de eerste helft van 2014. Nederland en België staan niet in de top-20 van immigratielanden. Op 1 januari woonden er in Zweden 9.195 mensen met de Nederlandse nationaliteit en 1.339 met de Belgische.

Reacties

reacties