Politie Zweden onder vuur na rellen Malmö

Een uit de hand gelopen ontmoeting van nazis en tegenbetogers heeft voor beroering gezorgd in Zweden. Bij de ongeregeldheden in Malmö trad de politie volgens velen buitensporig hard op. Ook verspreidde de politie na afloop informatie die onjuist bleek te zijn.

Vijf mensen raakten zaterdag ernstig gewond nadat politie te paard op de tegendemonstranten inreed. De politie heeft nu aangifte gedaan tegen zichzelf om klaarheid te brengen over het eigen optreden.

Bovenstaande videobeelden zijn gemaakt door Victor Pressfeldt en laten zien hoe de politie met paarden de betogers uit elkaar dreef.

Ruiters

Aanleiding van de ongeregeldheden was een manifestatie van de openlijk nazistische Svenskarnas Parti, zaterdag in het stadsdeel Limhamn. De partij zelf trok nauwelijks volk. Daarentegen waren naar schatting 1500 mensen aanwezig om tegen de bijeenkomst te protesteren.

De politie greep in toen een aantal tegendemonstranten probeerden om de ontmoeting van de nazipartij te stoppen. Mensen werden omver gelopen door de ruiters van de politie. Beelden laten zien hoe paarden over demonstranten heenliep. Ook raakte een man lichte gewond op toen hij door een politiewagen werd aangereden.

Zeker tien mensen liepen verwondingen op, van wie vijf per ambulance naar het ziekenhuis werden gebracht. De politie hield zes mensen aan, onder meer omdat ze gemaskeerd waren. Een getuige zei tegen de krant Sydsvenskan dat de ongeregeldheden waren uitgelokt door een tiental gemaskeerde personen die zich tussen de demonstranten bevonden.

Verkeerde informatie

Uit diverse hoeken is met verwondering gereageerd op het politieoptreden. Volgens het bestuur van de Zweedse rijkspolitie is het ongebruikelijk dat de politie met paarden op mensenmassa’s in rijdt. Er is nu een onderzoek ingesteld naar de toedracht.

De politie van Malmö heeft intussen toegegeven informatie verkeerd te hebben weergegeven. Zo beweerde ze dat demonstranten ziekenwagens zouden hebben aangevallen. Dit is door personeel van de ambulances ontkend.

Er is ook twijfel of de betogers, zoals de politie aanvankelijk meldde, de ordediensten met straatstenen bekogelden. Er zijn veel foto’s en filmbeelden van de rellen, maar nergens is te zien dat er met stenen wordt gegooid. De politie zegt ook dat demonstranten plastic flessen met ammoniak hebben geworpen.

Het politieoptreden lokte gisteren in Malmö een nieuwe betoging uit. Naar schatting honderdvijftig mensen verzamelden zich om te demonstreren tegen politiegeweld.

Neonazis

Svenskarnas Parti had toestemming voor haar bijeenkomst, de tweede van in totaal drie manifestaties die de neonazis zaterdag in Skåne hielden. De andere bijeenkomsten in Ystad en Helsingborg verliepen zonder grote problemen.

De partij noemt zich “nationalistisch op genetische grondslag”. Svenskarnas Parti richt zich vooral op kleine gemeenten, omdat het daar gemakkelijker is om een zetel in de gemeenteraad te verwerven. Dat is tot dusver in vier van de 290 Zweedse gemeenten gelukt. Sverigedemokraterna, de extreem-rechtse partij die in het Zweedse parlement zit, wordt door Svenskarnas Parti als te soft beschouwd.

Reacties

reacties