Zweden zijn meest tevreden volk in Europa

Tevreden Zweden maken het gezellig

Tevreden Zweden. Foto: Niclas Ström/imagebank.sweden.se

De Zweden zijn van alle volkeren in Europa het meest tevreden met hun levensstandaard. Dit blijkt uit de laatste Eurobarometer, een groot onderzoek binnen de EU.

Niet minder dan 60 procent van de Zweden is “zeer tevreden” volgens het onderzoek, en 37 procent stelt “best tevreden” te zijn.

Opgeteld is dus 97 procent van de Zweden tevreden met de eigen levensstandaard. Het klinkt bijna als een verkiezingsuitslag in Noord-Korea, maar volgens David Voidies van de Eurobarometer in Brussel klopt het cijfer wel.

“Het is wat mensen antwoorden op een directe vraag. We kunnen het alleen maar vaststellen. Het resultaat is niet verrassend omdat Zweden of Denemarken, afhankelijk van het onderzoek, vaak bovenaan staat”, zegt Voidies tegen de Europese nieuwssite Europaportalen.

Ook Nederlanders zijn tevreden

Zweden is niet het enige land waarin de tevredenheid groot is. Denemarken volgt met 96 procent (waarvan 68 procent “zeer tevreden”) op de voet. Ook van de inwoners van Nederland, Luxemburg, Finland, Oostenrijk en Groot-Brittannië zegt meer dan 90 procent tevreden te zijn.

Tevredenheid lijkt gekoppeld te zijn aan economische voorspoed. De mensen in Spanje, Portugal, Griekenland, Italië en de Oost-Europese EU-landen zijn het minst tevreden. Bulgarije, een van de armste landen in Europa, bungelt onderaan. Daar is maar 35 procent tevreden.

Tevredenheid sluit zorg voor de toekomst niet uit. Volgens hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 14 procent van de Zweden bang is ooit arm te worden. Maar dat is weinig vergeleken met de Grieken. Daar vreest 56 procent arm te worden.

Reacties

reacties

Lees meer over: