Regenchaos in Zuid-Zweden nog niet voorbij

Malmö heeft ook vandaag nog last van het noodweer van gisterochtend. De buitenste ringweg van de Zweedse stad is nog zeker tot 16.00 uur gedeeltelijk gestremd. Ook enkele andere wegen zijn nog niet volledig in gebruik. Het openbaar vervoer begint, met enkele aanpassingen, wel weer op gang te komen.

Het zuiden van Zweden werd zondagochtend overvallen door hevige regen. Vooral Malmö, de grootste stad in het gebied, werd getroffen. In enkele uren tijd viel er 100 millimeter, even veel als normaal binnen één maand. Nergens in Europa regende het gisteren zo hard als in Malmö, meldde de Zweedse weerdienst SMHI.

Bovenstaande beelden werden gemaakt door een inwoner van Malmö.

Vierhonderd auto’s vernield

Verkeerschaos was onvermijdelijk. Op diverse plaatsen, waaronder de twee ringwegen, kwam de weg blank te staan. Mensen moesten zwemmend hun auto’s verlaten. Het alarmnummer 112 raakte geblokkeerd omdat er te veel automobilisten belden om hulp.

Busreizigers sloegen de raampjes van de bus in om zichzelf uit het voertuig te bevrijden. Het hele stadsbusvervoer kwam uiteindelijk stil te liggen en ook de trein tussen Malmö en Ystad reed niet meer.

Vierhonderd auto’s in de parkeergarage Kronprinsen liepen zware schade op. De benzine uit de auto’s vermengde zich met het regenwater. Ook een pas gerenoveerde bowlinghal werd van binnen totaal vernield. Kelders liepen onder en er waren ook enkele mensen die hun woning moesten verlaten.

Bijna drieduizend huishoudens kwamen zonder stroom. Elektriciteitsmaatschappij Eon verwacht dat zij in de loop van vandaag allemaal wel weer stroom hebben. Hoewel de meeste problemen in Malmö waren, was er ook overlast in het naburige Vellinge.

Klimaatverandering

Zweden heeft een onstuimige augustusmaand achter de rug. In het begin van de maand vochten reddingsdiensten met man en macht om hevige bosbranden te bedwingen ten noordwesten van Stockholm. Anderhalve week geleden werden de provincies Halland, Västergötland en Värmland door zware regenval getroffen.

De weerdienst SMHI waarschuwt dat Zweden aan meer hevige regen zal moeten wennen. Berekeningen gaan ervan uit dat het land tegen het eind van deze eeuw tot 30 procent meer regen te verwerken zal hebben dan vandaag.

Dit is het resultaat van de wereldwijde klimaatveranderingen. Die leiden niet alleen tot gemiddeld hogere temperaturen maar ook tot meer extremen in neerslag.

De komende dagen mag Zweden wel even ademhalen. September begint aangenaam. Op veel plaatsen zal het kwik ruim 20 graden bereiken en regenwolken blijven grotendeels uit de buurt.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,