Traditionele Zweedse keuken houdt je gezond

Zweedse keuken

Gezond verklaard: de Zweedse keuken. Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Een opsteker voor Zweden: de Scandinavische keuken is goed voor de gezondheid. Tot die vaststelling komen Deense onderzoekers in een studie. Deze is vandaag gepresenteerd op een congres in Barcelona.

Als ze over de Noord-Europese keuken praten, hebben de wetenschappers het niet over de vettige pizza’s, chips en broodjes worst met ketchup waarmee veel Zweden zich meerdere dagen per week volproppen. Zij bedoelen het traditionele dieet met veel bessen, paddenstoelen, wortels, kool, peulvruchten, koolzaadolie, volkoren brood en wild.

De onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen stellen dat gerechten met deze ingrediënten even goed voor de gezondheid zijn als de veelgeprezen keuken uit de landen rond de Middellandse Zee.

Goed voor hart- en bloedvaten

Ze concluderen dit op basis van een langdurige studie. Een groep proefpersonen kreeg normale voeding opgediend, een andere groep at gerechten op basis van traditionele Noord-Europese ingrediënten. De Scandinavische keuken deed het gewicht dalen, verminderde de bloeddruk en verlaagde het risico op hart- en vaatziekten.

“We zijn de afgelopen decennia gewend geraakt aan een meer veramerikaniseerd dieet”, vertelt universitair hoofddocent Thomas Meinert Larsen op de Zweedse radio. “We moeten dus terug naar de roots gaan en zien wat we aan lekkers kunnen produceren in de Scandinavische landen. We moeten leren van oude recepten. Die kunnen we moderniseren met Noord-Europese ingrediënten en zo fantastisch laten smaken.”

Een ander voordeel van deze gerechten is dat er lokale producten voor kunnen worden gebruikt. Het is ecologisch meer verantwoord.

Zweden als culinaire bestemming

Voor de Zweedse regering is het leuk om te horen. De overheid voert al enige tijd campagne onder de titel Sverige – det nya Matlandet. Zweden probeert zich hiermee te profileren als culinaire bestemming en de  lokale horeca te promoten.

De gemeenten Borgholm, Kristianstad, Linköping, Strängnäs en Växjö kregen vandaag te horen dat ze gaan strijden om de titel Årets Matlandethuvudstad 2015: de hoofdstad van het nieuwe eetland Zweden. Een sterk en creatief aanbod aan typisch Scandinavische en dus gezonde maaltijden beslist mee welke gemeente wint.

Reacties

reacties

Lees meer over:,