Poll: Emigranten kiezen Zweden-Democraten

De anti-immigratiepartij Sverigedemokraterna is de winnaar van de poll die De Nieuwe Zweed het afgelopen weekend hield.  De Nieuwe Zweed vroeg Nederlanders en Belgen die (willen) wonen en werken in Zweden op welke politieke partij ze zouden stemmen als ze voor de verkiezingen in Zweden mochten kiezen.

Aan de poll deden 107 mensen mee. Dit waren voornamelijk leden van discussiegroepen op Facebook waar Nederlanders en Belgen praten over emigreren naar Zweden. In Zweden gevestigde Nederlanders en Belgen mogen niet stemmen voor de parlementsverkiezingen, wel voor provincie en gemeente.

Van de deelnemers aan de poll zei 18,7 procent op Sverigedemokraterna te stemmen, ofwel de “Zweden-Democraten”. Deze rechts-populistische partij heeft als voornaamste programmapunt dat ze Zweden gesloten wil houden voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog.

Er was ook een grote aanhang voor Socialdemokraterna, Moderaterna en Folkpartiet. Vooral de belangstelling voor de liberale Folkpartiet is opmerkelijk, omdat deze partij in eigen land klein is en gisteren zelfs veel verloor. Het relatief grote aantal stemmen op Centerpartiet kan liggen aan de aandacht die deze partij heeft voor het Zweedse platteland. Nederlandse emigranten vestigen zich met name daar.

Verkiezingen in Zweden - Poll De Nieuwe Zweed

Conclusie?

Het aantal deelnemers aan de poll is te laag om er zwaarwegende conclusies aan te verbinden. Maar als de uitslag bij een grotere deelname hetzelfde zou zijn, kan worden vastgesteld dat Nederlanders en Belgen die naar Zweden gaan, overwegend rechts stemmen.

Hun opvattingen weerspiegelen de mening van de gemiddelde Nederlander en Belg, die de laatste jaren ook eerder rechts dan links stemt. In tegenstelling tot de Zweden, die in veel opzichten een sterkere voorkeur voor links en het politieke centrum hebben. Zelfs de rechtse partijen in Zweden, met uitzondering van Sverigedemokraterna, voeren een naar Nederlandse begrippen links beleid als het om immigratie gaat.

Lees meer:

 

Reacties

reacties