IJshotel Zweden viert jubileum met fotogalerij

IJshotel Zweden

IJshotel in Zweden. Foto: Peter Grant/imagebank.sweden.se

Het IJshotel in Zweden bestaat 25 jaar. Een jubileum dat eigenlijk relatief is, want het hotel in Lapland smelt elk voorjaar totdat er niets over is. Maar het wordt elke volgende winter weer opgebouwd en dat nu al een kwart eeuw.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan heeft het Zweedse IJshotel een fotogalerij gemaakt. Het is een aaneenschakeling van 29 bijzondere beelden die inzicht geven in een al even bijzondere verblijfplaats.

Natuurlijk is de bekende Absolut ijsbar te zien, maar ook een van de eerste ijskapellen. De vleugel werd gemaakt voor de Zweedse pianist Robert Wells, een beroemdheid in eigen land, en je kunt een aantal van de haast onwerkelijke kamers in het hotel.

Zo groot als een voetbalveld

Het IJshotel in Jukkasjärvi, gemeente Kiruna, begon als een iglo van 45 vierkante meter. Tegenwoordig is het haast zo groot als een voetbalveld. Rond de duizend ton ijs is nodig om het te bouwen. Er zijn zo’n zestig kamers naast vaste onderdelen als de kapel en de bar. Alles is van ijs, zelfs de bedden waarin de gasten slapen en de glazen waaruit ze drinken.

Het hotel is elk jaar anders, ook de komende winter. Even is overwogen om een Best Of-versie te bouwen, met decoraties uit voorgaande jaren, maar creatief directeur Arne Bergh ziet er van af. “We hebben het erover gehad, maar besloten uiteindelijk aan de oorspronkelijke lijn vast te houden: we doen niets voor de tweede keer, want dan gaat de lol er af.”

Behalve een nieuwe vormgeving is er deze winter een workshop in het maken van ijssculpturen. Gasten kunnen zo zelf leren hoe een dergelijk hotel tot stand komt.  Het theater, de Aurorahal geheten, wordt gemaakt met een nieuwe techniek waarbij ijs wordt gegoten op een enorme ballon. De buitenmuren wordt bedekt met zachte witte sneeuw, wat zorgt voor veel lichtinval en een betere akoestiek.

Arne Bergh: “Elk jaar willen we het beste hotel dat we tot dan gemaakt hebben. Ik ben er zeker van dat het nu niet anders zal zijn. We zijn opgetogen over de ideeën die voor het 25e hotel zijn ingezonden.”

Begonnen als kunstgalerie

Er zijn tegenwoordig ook ijshotels in andere landen, maar het Zweedse was het eerste in zijn soort. Initiatiefnemer was een lokale ondernemer, Ynge Bergqvist. Hij zocht een manier om ook in de winter toeristen naar Jukkasjärvi te lokken. De iglo die hij maakte was eigenlijk bedoeld als kunstgalerie. Maar toen op een avond enkele gasten vroegen of ze konden blijven overnachten, werd het idee van het IJshotel geboren.

Bekijk (en eventueel download) de fotogalerij 25 jaar IJshotel Zweden

Reacties

reacties