Umeå is nog even culturele hoofdstad

Umeå in Noord-Zweden is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Ook deze herfst zijn er nog diverse evenementen ter gelegenheid hiervan.

Ane Brun - Umeå culturele hoofdstad 2014

Zangeres Ane Brun in Umeå. Foto: Hilda Arneback / Humlan

Vijf jaar geleden, op 8 september 2009, werd Umeå benoemd tot Europese Culturele Hoofdstad 2014, een titel die de gemeente overigens deelt met Riga in Letland. Sindsdien is er veel gebeurd in deze snel groeiende stad van Zweden die onder meer bekend staat vanwege zijn universiteit.

Umeå heeft niet alleen extra middelen voor culturele projecten ontvangen en hiermee tal van culturele initiatieven ontplooid, de stad heeft ook in eigen land meer status gekregen.

Herfst en winter in Umeå

In de herfst en vroege winter heeft Umeå nog een aantal verrassingen in petto om zich nog eens te bewijzen als culturele hoofdstad. Cultuur wordt hierbij breed geïnterpreteerd.

Dit weekend vindt bijvoorbeeld het Umeå Smakfestival plaats. De Noord-Zweedse eetcultuur staat hierbij centraal. Van 20 september tot 19 oktober is er het kunstfestival Survival Kit Umeå. Diverse vormen van kunst komen aan bod op dit festival, met activiteiten op verschillende locaties in de stad.

Op 10 oktober gaat de gloednieuwe opera Blanche & Marie in première in de Norrlandsopera gebaseerd op de gelijknamige roman van Per Olov Enquist. Dit zijn maar enkele van de hoogtepunten. Het hele programma is te vinden op www.umea2014.se

Reacties

reacties