Steeds minder Zweedse jongeren halen rijbewijs

Minder rijbewijzen in Zweden

Jonge Zweden nemen vaker de bus. Foto: Marco De Lellis

De Zweedse wegen worden wellicht nog stiller: steeds minder jongeren in Zweden halen hun rijbewijs. Nog slechts 65 procent van de Zweden van 24 jaar oud heeft er een.

De trend zette ongeveer een kwart eeuw geleden in. In 1987 had nog 85 procent van alle 24-jarigen een rijbewijs. Tien jaar later waren het nog maar 70 procent, nu nog eens vijf procent minder. Vooral onder 19-jarigen is het aantal sterk gedaald, van 60 naar 40 procent in 25 jaar.

De cijfers komen uit een rapport van het landelijke onderzoekscentrum VTI (Väg- och Transportforskningsinstitut) dat zich bezighoudt met wegen en vervoer.

Afkomst en cultuur

Waarom de jonge Zweed het rijbewijs niet haalt, is niet helemaal duidelijk. VTI-onderzoekers Åsa Aretun en Susanne Nordbakke Aretun en Nordbakke stellen dat er eigenlijk meer onderzoek nodig is. Maar ze weten wel dat er niet één specifieke reden is. Er zijn diverse factoren die meespelen.

Zo zijn er sterke aanwijzingen dat afkomst een grote rol speelt. Laagopgeleiden halen minder snel hun rijbewijs en dat geldt ook voor vrouwen van buitenlandse afkomst. Slechts één op de tien laagopgeleide vrouwen die buiten Zweden zijn geboren, heeft een rijbewijs. De toegenomen jeugdwerkloosheid werkt ook in de hand dat jonge mensen simpelweg geen geld hebben om te leren autorijden.

Lage inkomsten en mogelijk ook cultuurverschillen kunnen het aantal rijbewijshouders dus naar beneden hebben gehaald.

Leven in de stad

Daarnaast is de tijd dat mensen “jong” zijn langer geworden. Ze stellen steeds meer activiteiten uit. Velen wonen al of niet noodgedwongen langer bij hun ouders, nemen meer tijd voor studies en beginnen later dan vroeger aan een eigen gezin.

Toegenomen verstedelijking draagt ook bij aan het dalende aantal rijbewijzen. Steeds meer Zweden, jongeren voorop, wonen in de stad en daar is het openbaar vervoer goed geregeld. Een auto hebben is voor de stedeling ook almaar vaker een last; parkeren in de stad is bijvoorbeeld duur en lastig, en zelfs in Zweedse steden kun je weleens in een file staan.

Rijles is duur

De kosten van het halen van een rijbewijs zijn intussen gestegen. Ook worden hogere eisen gesteld aan ouders of andere familieleden die de aspirant-chauffeur tijdens de rijles begeleiden. Het is in Zweden niet zo gebruikelijk dat je rijlessen volgt bij een rijschool. Familieleden of vrienden mogen ook rijlessen geven als ze hiervoor een cursus hebben gevolgd. Dit is beduidend goedkoper dan een rijschool.

Tevens is de auto niet langer het statussymbool van vroeger. Destijds stond een rijbewijs nog gelijk met volwassen worden en werd het beschouwd als een ticket naar de vrijheid. In een tijd waarin je met prijsvechters voor een habbekrats naar andere landen kunt vliegen, heeft een auto in die zin geen grote betekenis meer.

Personeel moet kunnen rijden

Toch kan het nog belangrijk zijn om een rijbewijs te hebben in Zweden. De onderzoekers constateren dat werkgevers er vaak grote waarde aan hechten. Bij beroepen waarvoor mensen zich regelmatig moeten verplaatsen is een rijbewijs niet zelden het eerste selectiecriterium.

De daling van het aantal rijbewijshouders lijkt opmerkelijk in een ontwikkeld land als Zweden, maar Aretun en Nordbakke wijzen erop dat Zweden niet alleen staat. Ook in Noorwegen, Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid-Korea halen steeds minder jongeren hun rijbewijs. In Nederland daarentegen is het aantal de laatste decennia gestegen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,