Zweden die veel studeren worden altijd ouder

Gevaarlijke beroepen in Zweden

Een gevaarlijk beroep: machineoperateur. Foto: 123rf

Het maakt niet uit welk beroep een Zweed heeft. Als hij of zij een hoge opleiding heeft, is de kans op overlijden tijdens het werk kleiner dan bij iemand met een lage opleiding. Zelfs al hebben ze precies hetzelfde beroep.

Tot die conclusie komt het Zweedse bureau van statistiek. Het bureau deed onderzoek naar het verband tussen overlijden en beroep. Het ene beroep is gevaarlijker dan het andere. Dat heeft niet alleen te maken met de kans op bedrijfsongevallen, maar ook met verschillen in het arbeidsmilieu, beroepsziekten, fysieke en psychosociale belasting. Maar het onderzoek suggereert ook dat iemands opleidingsniveau nog belangrijker is dan het feitelijke werk.

Gevaarlijke beroepen

Tot de “gevaarlijkste” beroepen in Zweden behoren persoonlijk assistent in de zorg, machineoperateur, monteur, krantendistributeur en conciërge. Onder mannen zijn servicewerkzaamheden waarvoor geen bijzondere scholing vereist is, het gevaarlijkst. Mannen met zo’n werk hebben 2,8 keer meer kans om als gevolg van hun job te overlijden dan mannelijke medisch specialisten.

Bij vrouwen lopen metaalarbeiders en reparateurs de meeste kans. Vrouwen  met zo’n beroep hebben een 2,4 keer grotere kans op overlijden dat vrouwen met leidinggevende functies in kleinere bedrijven en bij de overheid.

Veilige beroepen

In het algemeen zijn beroepen als leraar, arts en computerdeskundige bijzonder veilig. Kortom, als iemand lang gestudeerd heeft, verhoogt dit de kans dat de Zweed levend het pensioen haalt.

Ook als iemand een hoge opleiding heeft, maar een beroep uitoefent waarvoor de opleidingseisen laag zijn, is de kans op overlijden echter kleiner dan bij de collega die geen hoge opleiding heeft.

Er zijn echter ook beroepen waarvoor de opleidingseisen relatief laag zijn, maar waarin mensen toch oud worden. Hiertoe behoren kinderverzorger, timmerman en brandweerman.

Werkloosheid nog gevaarlijker

Buitenlanders zijn een goede investering voor wie kantoorpersoneel zoekt. Een Zweed die op kantoor werkt heeft een grotere kans op overlijden tijdens het werk dan iemand die in het buitenland geboren is. Buitenlandse metaalarbeiders lopen dan weer meer risico dan Zweedse.

Het gevaarlijkst is echter werkloos zijn. De kans dood te gaan is onder werkloze mannen 3,5 keer groter dan onder werkende mannen. Bij vrouwen is dat cijfer 2,8.

Reacties

reacties

Lees meer over:,