Gymnasium wordt mogelijk verplicht in Zweden

Gymnasium in Zweden

Leerlingen moeten straks het gymnasium doen. Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Alle Zweedse kinderen moeten straks naar het gymnasium, als het aan de komende regering van Zweden ligt. Die wil de middelbare school verplicht stellen. Dit maakten de onderhandelaars van sociaaldemocraten en groenen dit weekend bekend.

Het onderwijs in Zweden is anders georganiseerd dan het Nederlandse of Belgische. Kinderen gaan er eerst naar de negenjarige “grundskola” ofwel basisschool. Daar wordt binnenkort de inleidende “förskoleklass” als verplicht nummer aan toegevoegd, waardoor de lagere school tien jaar gaat duren.

Plan van nieuwe regering

Tegen de tijd dat kinderen klaar zijn met de grundskola, zijn ze 16. Het is nu niet verplicht om hierna verder te leren.

De nieuwe centrumlinkse regering, die waarschijnlijk eind deze week wordt voorgesteld, wil de middelbare school verplicht stellen voor leerlingen tot 18 jaar. Maar dan moet ze wel een meerderheid in het parlement voor het idee winnen, wat in de huidige situatie moeilijk lijkt. Sociaaldemocraten en groenen hebben samen geen meerderheid.

De middelbare school heet “gymnasium” in Zweden. Kinderen kunnen er kiezen uit diverse onderwijsprogramma’s die de leerlingen ofwel klaarstomen voor de arbeidsmarkt ofwel voorbereiden op verdere studie. Wie het gymnasium afmaakt, kan verder leren aan universiteit of beroepsopleiding.

De regering van beoogd premier Löfven wil ook de klassen in de scholen verkleinen en de lonen van leraren verhogen. De lerarenvakbond is opgetogen over de onderwijspolitiek die nu wordt beloofd.

Zelfvertrouwen

De aftredende onderwijsminister Jan Björklund heeft alvast aangekondigd dat zijn partij Folkpartiet tegen zal stemmen. Hij verwacht niets van het verplicht stellen van het gymnasium. Hij denkt dat het vooral tot veel uitval en frustraties zal leiden.

“Zweden zou het enige land ter wereld worden waar iedereen bij wet verplicht wordt om de toelatingseisen van de universiteit te halen. Om een gymnasiumdiploma te halen hebben je een behoorlijke dosis motivatie en discipline nodig. Je kunt studiemotivatie niet in een wet gieten. Je verplettert het zelfvertrouwen van veel jongeren als je dit soort eisen invoert.”

Volgens Gustav Fridolin van de groenen is het echter andersom. Geen werk vinden verplettert het zelfvertrouwen, stelt hij.

Momenteel haalt minder dan vier op vijf leerlingen in Zweden een gymnasiumdiploma. Gebrek aan opleiding wordt gezien als een van de grootste struikelblokken bij het vinden van werk. Zweden kampt met een grote jeugdwerkloosheid; bijna een kwart van de jongeren tot 24 jaar zit thuis.

Onderwijs wordt slechter

Critici hebben er eerder op gewezen dat het niveau van het middelbaar onderwijs inhoudelijk omlaag zal moeten gaan, als leerlingen verplicht worden om hun diploma te halen. Dit zou ook gevolgen hebben voor het niveau van de universiteiten.

Nu al scoren Zweedse gymnasiumstudenten slecht in internationale vergelijkingen als het gaat om kennis en vaardigheden. In geen enkel ander Europees land is het peil de laatste twintig jaar zo omlaag gegaan.

 

Reacties

reacties