Zweden consumeert meer dan wereld aankan

De consumptiedrift onder Zweden neemt toe.

De consumptiedrift onder Zweden neemt toe. Fotoi: Syda Productions

Zweden is een voorbeeld voor de wereld op milieugebied, denken velen. Maar dat beeld klopt niet helemaal, blijkt uit cijfers over de levensstijl van de Zweedse bevolking. De gemiddelde Zweed behoort tot de tien grootste verspillers in de wereld.

Uit het nieuwe Living Planet Report van het Wereldnatuurfonds blijkt dat de Zweed een levensstijl heeft die allesbehalve milieuvriendelijk is en veel meer consumeert dan de wereld aan kan.

De gemiddelde Zweed heeft een ecologische voetadfruk van meer dan 6 productieve hectare. Zo veel land en water is er nodig om aan zijn of haar behoefte te voldoen. Samen gerekend betekent dit dat de ecologische voetafdruk van Zweden als land 3,7 planeten bedraagt.

Tiende in de wereld

Zweden heeft met andere woorden 3,7 planeten nodig om alles te produceren wat de bevolking consumeert. Denk hierbij aan akkerbouw, bosbouw, visserij en bebouwing. Twee jaar geleden had de Zweed 3,4 planeten nodig. De behoefte is in twee jaar dus alleen maar toegenomen.

Zweden staat hiermee op de tiende plaats in de wereld. De negen landen die nog meer roofbouw op de natuur plegen zijn koploper Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad & Tobago, Singapore, de Verenigde Staten en Bahrein. Nederland doet het een fractie beter dan Zweden en staat twaalfde op de lijst, met Canada er tussenin.

Vergeleken met Koeweit is het resultaat van Zweden overigens nog bescheiden. Koeweit heeft meer dan tien planeten nodig om op dezelfde voet voort te kunnen leven.

Consumptiedrift

Volgens het Wereldnatuurfonds heeft de grotere ecologische voetafdruk in Zweden te maken met de groeiende consumptiedrift in het land en de toegenomen uitstoot veroorzaakt door de productie van spullen die de Zweed importeert. Daarnaast hebben de Zweden een wagenpark dat veel energie vreet. Tevens merkt de organisatie op dat de Zweden veel vlees eten, wat het milieu negatief beïnvloedt.

Vertegenwoordigers van het Wereldnatuurfonds vragen de Zweedse regering onder meer om te investeren in het klimaat en natuurbehoud, en verbetering van het ecosysteem. Zweden is weliswaar een klein land, maar dat betekent niet dat het betekenisloos is, schrijven ze in een debatartikel voor de krant Dagens Nyheter.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,