Woningen in Noord-Zweden fors duurder

De woningprijzen stijgen nergens zo hard als in Noord-Zweden.

De woningprijzen stijgen nergens zo hard als in Noord-Zweden. Foto: 123rf

Noord-Zweden wordt almaar populairder als streek om te wonen. De voorbije vijf jaar zijn de woningprijzen nergens zo fors gestegen als in de provincie Norrbotten, in het uiterste noorden.

Dit blijkt uit cijfers van de makelaardijketen Fastighetsbyrån.

In Norrbotten stegen de prijzen van alleenstaande huizen de voorbije vijf jaar met 42 procent, en de prijzen van bostadsrätter (appartementen waarvoor je woonrecht koopt) met niet minder dan 198 procent. In Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden, gingen de prijzen slechts 2 procent omhoog in dezelfde periode.

Piteå en Kiruna populair

Landelijk zijn de prijzen van bostadsrätter sinds 2009 met 46 procent gestegen en die van alleenstaande huizen met 15 procent. De gemeenten met de grootste prijsstijgingen liggen ook in het noorden. In Piteå gingen de prijzen van bostadsrätter het meest omhoog (249 procent), in Kiruna die van de villa’s (78 procent). De sterkste prijsdaling bij bostadsrätter was in Åstorp, Skåne, (-41 procent) en bij alleenstaande woningen in het Smålandse Markaryd (-24 procent).

Naast Norrbotten zijn de prijzen van appartementen met woonrecht sterk gestegen in de provincies Örebro, Värmland, Dalarna en Kronoberg. Populaire gemeenten na Piteå waren Gällivare, Vadstena, Habo en Kiruna.

Bij de alleenstaande huizen stegen de prijzen naast Norrbotten het sterkst in Västerbotten, Uppsala, Jämtland en Stockholm. Fors gestegen villaprijzen werden na Kiruna gezien in Ludvika, Kramfors, Luleå en Gällivare.  Een belangrijke verklaring voor de stijgende prijzen in Noord-Zweden is de toegenomen werkgelegenheid in de mijnbouw.

Overal stijgingen

De bostadsrätter zijn over het algemeen populairder dan villa’s in Zweden. De prijzen ervan zijn sterker gestegen. Bostadsrätter liggen vrijwel altijd in de bebouwde kom. In de stadscentra vallen de meeste woningen in deze categorie. De Zweden hebben een sterke voorkeur voor wonen in een meer stedelijke omgeving.

De prijzen van alleenstaande woningen zijn minder gestegen, omdat veel van deze villa’s op het minder populaire platteland liggen en in kleine gemeenten.

Maar al bij al is de trend dat de prijzen overal omhoog gaan. “Bekeken over de afgelopen vijf jaar, zijn de prijsstijgingen substantieel. Geen enkele provincie heeft prijsdalingen gezien, noch van huizen of appartementen. En de trend dat bostadsrätter meer stijgen dan villa’s is versterkt. Slechts enkele gemeenten hebben te maken met prijsdalingen van appartementen, terwijl ze veel voorkomen bij alleenstaande huizen”, zegt Lars-Erik Nykvist, directeur van Fastighetsbyrån.

Door de stijgende prijzen is de woningmarkt in Zweden gunstig voor wie een huis wil verkopen, maar minder voordelig voor wie nu wil kopen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,