Zweden tot over hun nek in de schulden

Schulden van Zweden

De Zweed heeft grote schulden. Foto: Gina Sanders

De Zweden gaan gebukt onder enorme schulden. Saman hebben de 9,7 miljoen inwoners van het land niet minder dan 3000 miljard kronen schuld, ofwel 330 miljard euro. Tachtig procent van de leningen zijn hypotheken.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Zweedse bankenverenigingen en het bureau voor statistiek. De Zweden hebben beduidend meer schuld dan de meeste andere naties. Het land behoort met buur Denemarken tot de top van Europa.

Woningprijzen zijn de schuld

Het gemiddelde huishouden in Zweden heeft een hypotheek die 175 procent van het jaarinkomen bedraagt. Er zijn wel grote lokale verschillen. Huishoudens in Stockholm, waar de woningen duurder zijn dan elders in het land, hebben een hypotheekschuld van niet minder dan 450 procent van het netto gezinsinkomen. Ook in Malmö (425 procent) en Göteborg (400) zijn de schulden door woonkredieten aanzienlijk.

Dat de Zweed zucht onder schulden is niet nieuw. Elders in Europa gingen de woningprijzen omlaag door de financiële crisis van 2008 en dat heeft daar de schulden doen dalen. Echter niet in Zweden. De gevolgen van de crisis waren in Noord-Europa minder hard voelbaar en de prijzen van onroerend goed schoten alleen maar verder omhoog.

Het eind is niet in zicht. Vooral de prijzen voor appartementen met woonrecht (bostadsrätt) nemen nog altijd fors toe. Deze liggen voornamelijk in de steden waar woningen toch al duurder zijn. Omdat de woningnood er enorm is, schieten met name de prijzen in Stockholm naar astronomische hoogten.

Vastgoedzeepbel

Economen waarschuwen al lange tijd voor een vastgoedzeepbel. Als mensen op zeker moment hun lening niet meer kunnen betalen, zakt het financiële systeem én de woningmarkt ineen. Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor de Zweedse economie.

De laatste jaren zijn de eisen voor het krijgen een hypotheek wel wat aangescherpt. Het wordt binnenkort ook verplicht om een deel van de hypotheek af te lossen. Nu gebeurt dat nog op vrijwillige basis. Maar die aflossing kan op de portemonnee van sommige huishoudens wel zwaar drukken.

Reacties

reacties