Openbare ruimte in Zweden wordt rookvrij

Roken in Zweden

Straks verboden in Zweden: roken op een terras. Foto: Kyrylo Grekov

De openbare ruimte in Zweden wordt rookvrij. De Zweedse dienst voor de volksgezondheid adviseert de regering om roken te verbieden op alle plaatsen waar mensen in het openbaar samenkomen.

De dienst noemt entreehallen van medische centra, ziekenhuizen en winkels. Maar ook stations, bushaltes, caféterrassen, speelplaatsen en sportvelden moeten voortaan rookvrij zijn. De dienst Folkhälsomyndigheten brengt het advies uit op een verzoek van de vorige regering.

“Het is hoog tijd dat de openbare ruimte vrij wordt van tabaksrook”, zegt Johan Carlsson, directeur van de dienst. “Veel mensen hebben last van rook en voor sommigen, zoals mensen met astma, kan het tot ademhalingsmoeilijkheden leiden. Het is ook redelijk om te veronderstellen dat het verder beperken van roken op openbare plaatsen het minder aantrekkelijk maakt om te roken. Als er minder mensen roken, komt dit ten goede aan de volksgezondheid.”

Rookvrije werkomgeving

Carlsson verstaat onder openbare plaatsen alle plekken die voor iedereen toegankelijk zijn.

“Entrees moet je passeren om diensten te kunnen gebruiken of belangrijke functies van de samenleving te bereiken. Treinperrons hebben een beperkt oppervlak en het kan lastig zijn om een roker te ontwijken. Dat geldt ook voor terrassen, waar bovendien personeel is dat net als iedereen recht heeft op een rookvrije werkomgeving. Speelplaatsen zijn bedoeld voor kinderen wat ze bijzonder ongeschikt maakt voor roken”, zegt Carlsson.

Zweden is het niet het eerste land dat deze stapt neemt. In Canada, de Verenigde Staten, Polen, Letland, Noorwegen en Finland is de openbare ruimte al grotendeels rookvrij.

De openbare ruimte rond scholen en crèches zijn in Zweden al twintig jaar rookvrij. Sinds 2005 mag er ook niet meer gerookt worden in restaurants en andere horecagelegenheden.

Reacties

reacties

Lees meer over: