Popsterren steunen feministische partij

Robyn

Robyn steunt FI. Foto: Magnus D.

De Zweedse feministische politieke partij Feministiskt Initiativ krijgt tijdens haar verkiezingscampagne hulp uit muzikale hoek. In april wordt een dubbel-cd uitgebracht waarop vijftig popartiesten hun steun betuigen door middel van een lied.

Onder de deelnemende muzikanten bevinden zich Zweedse popsterren als Robyn, The Knife, Jaqee en Nina Persson.

“Met de cd willen we ruimte bieden aan onzekerheid, intuïtie, reflectie en rust. Dat wat je anders niet vindt in de politiek. Via de muziek op deze plaat willen we mensen aansporen tot een ontmoeting, met zichzelf en met anderen. Ontmoetingen die ervoor kunnen zorgen dat zowel mensen als de samenleving als geheel zich kunnen ontwikkelen en groeien”, zegt Sissela Nordling Blanco, woordvoerster en kandidaat-parlementslid van FI.

Zangeres Robyn vindt dat FI “ongelooflijk belangrijk werk” doet en zegde daarom haar steun toe.

Nina Persson, bekend als zangeres van The Cardigans maar op de cd aanwezig met haar nevenproject A Camp, meende dat het tijd werd om haar engagement “in een hogere versnelling” te zetten. “Het valt me zo vaak op hoe krom het nog steeds is, ondanks dat we geloven dat Zweden in de voorhoede staat als het gaat om mensenrechten.”

Geldverbranding

Feministiskt Initiativ werd in 2005 opgericht. Het gezicht van de partij is Gudrun Schyman, een van de bekendste feministes in Zweden en vroeger parlementslid voor de linkse Vänsterpartiet. Behalve voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen, maakt FI zich onder meer sterk voor kinderrechten, milieu en een rechtvaardige behandeling van migranten.

De partij kwam al eerder in het Zweedse nieuws met spectaculaire acties. Zo verbrandde ze in 2010 publiekelijk 100.000 kronen om te wijzen op de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.

Veel succes leverde dit niet op, want bij de vorige parlementsverkiezingen kreeg FI slechts 0,4 procent van de stemmen. Dat is te weinig voor een zetel in de Zweedse rijksdag. In het najaar zijn er nieuwe verkiezingen.

Een van de bekendste aanhangers van de partij is het vroegere ABBA-lid Benny Andersson die de partij al meer dan een miljoen kronen schonk. Ook de internationaal succesvolle electronica-groep The Knife doneerde een bedrag.

Reacties

reacties