Voetbalsupporter gedood in Helsingborg

Zweedse voetbalsupporters

Zweedse voetbalsupporters op archieffoto. Foto: Sergii Figurnyi

De start van Allsvenskan, de hoogste competitie in het Zweedse voetbal, is overschaduwd door de dood van een supporter in Helsingborg. De 44-jarige fan van de Stockholmse club Djurgården werd zondag middenin het centrum van de stad zwaar mishandeld. Hij overleed kort erna.

Djurgården speelde zondagmiddag tegen Helsingborg. De politie werd rond half drie opgeroepen omdat er gevochten werd onderaan de trappen naar de middeleeuwse burcht Kärnan, de bekendste toeristenattractie van de stad. Daar werd de Djurgården-supporter gevonden. De man werd met zware hoofdwonden naar het ziekenhuis gebracht maar zijn leven bleek niet meer te redden.

De politie had zondagvond nog niemand aangehouden voor de mishandeling en zocht naar getuigen.

Gespannen sfeer

Toen het bericht van het overlijden in het stadion bekend werd, bestormden supporters het veld. De wedstrijd tussen Djurgården en Helsingborg werd hierna afgebroken. In het centrum was de sfeer hierna nog enige tijd gespannen.

Het was het hele weekend al onrustig vanwege rivaliserende voetbalsupporters in de stad. Vijf mensen werden zaterdag naar het ziekenhuis gebracht na een hevige caféruzie. De politie hield toen al drie personen aan.

Ook in Zweden zijn rellen rond voetbalwedstrijden niet ongewoon. Het is de tweede keer dat in het land een man om het leven komt door voetbalgeweld. In  2002 overleed een supporter van IFK Göteborg tijdens voetbalrellen in Stockholm.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,