Åkessons taartgooister krijgt celstraf

Twee maanden gevangenis en 5300 kronen schadevergoeding. Dat is de straf voor de 61-jarige vrouw die in november een taart gooide in het gezicht van Jimmie Åkessson, de leider van de omstreden partij Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund – Johan Wessman

“Zestig dagen gevangenis om de ogen te openen voor fascisme. Dat is het wel waard”, luidde de reactie van taartgooister Irene Matkowitzc op SVT, nadat ze het vonnis hoorde. Overigens had de vrouw geen celstraf gekregen als ze niet tegelijkertijd was veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs.

Taartfeest

Matkowitzc zegt dat ze veel positieve reacties kreeg op haar actie. Zaterdag wordt er in Stockholm zelfs een “taartfeest” gehouden om geld in te zamelen voor de “legendarische taartenvrouw”.

Irene Matkowitzc smeerde Åkesson een taart in het gezicht toen hij in Stockholm een boek signeerde. De partijleider van Sverigedemokraterna beweerde tijdens de rechtszitting vorige week dat de actie hem gekwetst had. Ook zei hij bang te zijn geworden.

Sverigedemokraterna is een conservatieve, nationalistische partij met wortels in neonazistische kringen. De partij is vooral bekend vanwege haar negatieve standpunt ten opzichte van migranten en zit sinds 2010 in het Zweedse parlement. Partijsecretaris Björn Söder zei in Aftonbladet gelukkig te zijn dat de rechter de methodes van de vrouw onacceptabel vindt.

Reacties

reacties

Lees meer over: