Zweeds koningspaar bezoekt Nederland

Het Zweedse koningspaar

Het Zweedse koningspaar. Foto: Alexis Daflos

Nederland kleurt Zweeds. Koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia van Zweden brengen vrijdag 4 en zaterdag 5 april een bezoek aan Amsterdam en Weesp.

De banden tussen Zweden en Nederland zijn letterlijk eeuwen oud. Al in 1614 opende Zweden een ambassade in Den Haag; het was de eerste ambassade van het Zweedse koninkrijk. Nu, 400 jaar later, wordt dit feit uitgebreid gevierd.

Zweden leende van Nederland

Het waren vermoedelijk economische redenen waarom Zweden juist in Den Haag de eerste ambassade opende. De Zweden hadden het fort Älvsborg en het toen nog jonge Göteborg aan de Denen verloren. Terugkopen kon wel, maar Denemarken vroeg een hoge prijs. Nederland, destijds het rijkste land van Europa, wilde Zweden wel het geld hiervoor lenen.

Göteborg is overigens mede ontworpen door een Nederlandse architect, Hans Fleming. Een andere Nederlander, industrieel Louis de Geer, legde in de zeventiende eeuw de basis voor de Zweedse industrie. De beroemde Zweedse botanicus Carl von Linné (ook wel Linnaeus) bracht op zijn beurt enkele jaren in Nederland door.

De video hieronder vertelt meer over de banden tussen beide landen.

Programma van Zweeds koningspaar

Het programma van koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia is intensief. Vrijdag op 13.50 uur worden ze ontvangen in het Koninklijk Paleis op de Dam door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Even later deelt de Zweedse koning de jaarlijke exportprijs van de Zweedse kamer van koophandel uit aan het Zweedse SKF, beroemd als fabrikant van kogellagers en ook actief in Nederland.

Het Zweedse koningspaar bezoekt in Weesp de wijk Hogeweyk die geheel is ontworpen voor mensen die lijden aan dementie. Ook maken de koning en de koningin een rondvaart over het IJ en een korte wandeling door Amsterdam.

Boekpresentatie

Zaterdag komt het paar tegen 10 uur aan bij het Rijksmuseum waar ze een rondleiding krijgen. Willem-Alexander en Máxima worden daar een uur later verwacht. Ze bekijken daar onder meer het schilderij “De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis” van Rembrandt dat is uitgeleend door het National Museum in Stockholm.

Om half twaalf wordt het jubileumboek “The Swedes and the Dutch were made for each other” voorgesteld. Hierin schrijven diverse diplomaten, auteurs, ondernemers en onderzoekers over de banden tussen Zweden en Nederland.

Na een gemeenschappelijke lunch nemen de koningsparen afscheid en gaan Carl XVI Gustaf en Silvia terug naar Stockholm.

Reacties

reacties