Kort nieuws uit Zweden

Zweden zoeken naar pijnstillers

Zweden zoeken naar pijnstillers. Foto: Jan Mika

Wat haalde deze week nog meer het nieuws in Zweden? Een selectie van berichten uit samenleving en economie.

Pijnstillers gevraagd

Volgens de dienst Läkemedelsverket zoeken de Zweden vooral naar pijnstillers en antidepressiva als ze op Internet naar informatie over medicijnen googlen. Van de circa 200.000 zoekopdrachten naar geneesmiddelen op Google gaat bijna een kwart over pijnstillers. Ook potentieverhogende middelen, antibiotica en slaaptabletten zijn “populair”.

Zweeds pensioensysteem scoort

Volgens een internationaal onderzoek heeft Zweden het meest duurzame pensioensysteem in Europa. Wereldwijd scoort alleen het Australische hoger. De financiering van de pensioenen is op een solide manier geregeld en houdt rekening met demografische ontwikkelingen, zo blijkt. Dit wil echter niet zeggen dat Zweden ook de hoogste pensioenen uitbetaalt. Vijftig landen zijn vergeleken.

Meer autismediagnoses

Het aantal autismediagnoses bij kinderen in de regio Stockholm is tussen 2007 en 2011 met 75 procent gestegen. Volgens artsen wordt de stijging vooral veroorzaakt doordat autisme door nieuwe methodes sneller wordt opgespoord. Er is geen bewijs dat het aantal kinderen met autisme ook werkelijk toeneemt.

Dokter besprak orgaandonatie van levende

Een 44-jarige man die getroffen werd door een hersenbloeding hoorde in het ziekenhuis in Göteborg de dokter met zijn vriendin praten over een mogelijke orgaandonatie, meldde Svenska Dagbladet. De arts dacht dat de man stervende was; hij kon echter het hele gesprek horen, maar was niet in staat een levensteken te geven. Dat de patiënt werd gered lag aan een andere arts die de situatie als minder kritiek beoordeelde.

Steeds minder faillissementen

Steeds minder bedrijven in Zweden gaan failliet. In maart gingen 475 “aktiebolag” (vergelijkbaar met BV’s en BVBA’s) over de kop. Dit is 12 procent minder dan een jaar geleden. Het is het laagste aantal faillissementen sinds maart 2008.

Zweden eten meer vlees dan ooit

De gemiddelde Zweed eet 88,2 kilo vlees per jaar, blijkt uit berekeningen van de diensten Livsmedelverket en Jordbruksverket. De consumptie stijgt nog elk jaar, ondanks dat veel vlees eten de kans op ernstige ziekten verhoogt en de productie van vlees slecht is voor het milieu. In 1960 at de gemiddelde Zweed maar 50 kilo per jaar. De lage prijs van vlees wordt als oorzaak van de toename genoemd.

Toelatingsexamen voor hogeschool

Zaterdag zaten 88.193 inwoners van Zweden in de schoolbanken om de vragen te beantwoorden voor het toelatingsexamen van de hogeschool. Dat is 27 procent meer dan vorig jaar; het gevolg van een nieuwe regeling die de inhoud van “Högskoleprovet” heeft veranderd.

Reacties

reacties