Säpo waarschuwt voor Russische aanval op Zweden

Recruten van het Russische leger.

Recruten van het Russische leger. Foto: istockphoto

Spionage door Rusland in Zweden neemt de laatste maanden sterk toe. Er is zelfs sprake van “oorlogsvoorbereidende activiteiten”, meldde de Säpo gisteren.

De mededeling van Wilhelm Unge, chefanalist van de Zweedse binnenlandse veiligheidsdienst Säpo (voluit: Säkerhetspolisen), heeft in Zweden voor beroering gezorgd.

“De meest serieuze dreiging die we nu zien, zijn oorlogsverbereidingen”, aldus Unge tijdens een persconferentie die eigenlijk over het jaarverslag van de Säpo ging. “Het is geen geheim dat Rusland zich daarmee bezighoudt. Het is wel enigszins zorgelijk.”

De toename van spionage is waargenomen sinds de crisis in Oekraïne. Unge noemde echter ook de oefening die Rusland vorig jaar hield waarbij een luchtaanval op Zweden werd gesimuleerd. “Zoiets oefen je alleen als je overweegt om in de toekomst echt te gaan aanvallen.”

Rusland zou de laatste tijd ook meer spionnen in Zweden proberen te recruteren en een grote hoeveelheid kaarten kopen.

Komt er oorlog?

Het land van Poetin is niet het enige dat spioneert in Zweden. De Säpo sprak over in totaal vijftien landen en noemde daarbij Rusland, China en Iran. Maar Rusland is wel het meest actief, volgens de veiligheidsdienst.

“Ze zijn overal in geïnteresseerd: politiek, financiën, technologie en militaire inlichtingen.”

Aftonbladet meldde naar aanleiding van de persconferentie dat spionnen zich vandaag de dag vaak vermommen als IT-firma’s en hun diensten aanbieden aan overheden en bedrijven. Het aantal “cyberaanvallen” (digitale inbraken) bij “gevoelige” overheidsdiensten en bedrijven zou zijn toegenomen.

Is er dan sprake van een serieuze oorlogsdreiging? Zover wilde Unge niet gaan. “Oorlogsvoorbereidingen kunnen gaan om intenties die heel ver in de toekomst liggen.”

Het Zweedse leger is in een dermate slechte staat dat een eventuele aanval nauwelijks van repliek kan worden gediend, blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van de Zweedse rekenkamer. Hoewel de politiek praat over meer geld aan Defensie, zal het enige jaren duren voordat dit effect sorteert.

Ook Zweden spioneert

Overigens werkt spionage ook de andere kant op. Eind vorig jaar werd bekend dat Zweden de Amerikanen behulpzaam is met spionage in Rusland. Zweden zou toen inlichtingen hebben vergaard die te maken hebben met de leiders in Rusland en de politiek in dat land.

Reacties

reacties