Stagiair zou elf kinderen hebben misbruikt

Elf aanklachten van seksueel misbruik.

Elf aanklachten van seksueel misbruik. Foto: istockphoto

Zweden is geschokt: een 21-jarige stagiair aan een kinderdagverblijf in de gemeente Högsby wordt verdacht van elf gevallen van seksueel misbruik.

De man werd vorige week opgepakt in zijn woning even buiten Kalmar. Toen nog in verband met een verkrachting van een vijfjarig meisje. Al snel steeg het aantal verdenkingen en momenteel gaat het om elf gevallen, zowel jongens en meisjes. In leeftijd variëren ze van nog geen twee tot zes jaar.

Op twee na zouden het allemaal kinderen van het dagverblijf (“dagis”) zijn waar de man sinds twee maanden werkervaring opdeed. Hij zou één verkrachting hebben bekend. Volgens de politie werkt de stagiair mee aan het onderzoek en zou hij de verantwoordelijkheid voor het gebeurde op zich nemen.

Vanwege de leeftijd van de kinderen is een effectief verhoor geen vanzelfsprekende zaak, wat het onderzoek bemoeilijkt. Er zou wel technisch bewijs zijn.

Een “raadsel” voor collega’s

Een van de collega’s van de stagiair zei niet te begrijpen hoe dit kon gebeuren. De verdachte werkte halve dagen en door het rooster op de dagis was er klaarblijkelijk nauwelijks gelegenheid voor hem om alleen te zijn met kinderen. Zelfs de toiletdeuren in de dagis zouden altijd openstaan.

De man kwam naar verluidt via Arbetsförmedlingen, het Zweedse arbeidsbureau, aan de praktijkplaats. Hij zou een bekende zijn van het hoofd van het kinderdagverblijf.

Anders Johansson, gemeentelijk onderwijschef in Högsby, bevestigde tegenover Aftonbladet dat was gecontroleerd of hij een strafblad had. Het resultaat daarvan was negatief.

“We proberen de opvang nu zo normaal mogelijk te laten doorgaan, maar we hebben het personeel wel gevraagd extra attent te zijn op kinderen die zich slecht voelen. De politie heeft ons gemeld dat de direct betrokkenen in contact staan met zorginstellingen.”

Högsby is een kleine gemeente in het zuidoosten van Zweden. De politie heeft een mobiel kantoor voor het kinderdagverblijf geposteerd. Er is een crisisteam ingezet om mensen op te vangen, met een expert die ook slachtoffers van de terreuraanslag op 11 september 2001 in New  York ondersteunde.

Familie van stagiair bedreigd

Tegenover verslaggevers zei de broer van de verdachte dat het nieuws ook bij hem “als een atoombom” is ingeslagen. De familie van de man zou de afgelopen dagen bedreigd zijn, op Internet maar ook telefonisch.

De broer spreekt van een “hetze” en zegt dat diverse familieleden tijdelijk zijn verhuisd naar een geheim onderkomen. “Er gaan een heleboel geruchten over ons die niet waar zijn. Wij zijn nergens schuldig aan. Maar we worden opgejaagd alsof wij pedofielen zijn.”

De verdachte stagiair is omschreven als een groot theaterliefhebber. Hij had op YouTube filmpjes geplaatst waarin hij The Joker uit Batman speelde. Hij zou ooit bij een auto-ongeluk zwaargewond zijn geraakt. Een andere broer verloor daarbij het leven.

Mannen weren?

Het is de tweede keer in een maand tijd dat in Zweden een begeleider van een dagis wordt opgepakt op verdenkingen van seksueel misbruik. Vorige maand werd een personeelslid van een opvang in Lund aangehouden wegens verkrachting van een kind. Sommigen menen nu dat mannen geweerd moeten worden als personeel in de kinderopvang.

De kinderdagverblijven zijn een instituut in Zweden en vrijwel alle ouders vertrouwen hun kroost toe aan een dagis terwijl ze gaan werken. Er zijn veel kinderen die de begeleiders op de dagis doordeweeks meer zien dan hun eigen ouders.

In Zweden is het normaal dat beide ouders een baan hebben. De kinderopvang in het land is laagdrempelig, goedkoop en doorgaans uitstekend geregeld.

Reacties

reacties