Kort nieuws uit Zweden

Bellen in Zweden

Telefoniefirma’s registeren gesprekken niet meer. Foto: aurermar

Wat was er deze week nog meer in het nieuws in Zweden? Een selectie.

Werkloosheid daalt

Het aantal personen dat in Zweden ingeschreven staat als werkloos bij Arbetsförmedlingen is afgenomen. In maart waren nog 393.000 mensen werkloos, ofwel 8,2 procent van de beroepsbevolking tegenover 8,7 procent een jaar eerder. De daling doet zich voor in het hele land. “Zij die het meest profiteren zijn jongeren, mensen die nog maar kort werkloos zijn en een gymnasiumopleiding hebben”, zegt Mats Wadman van Arbetsförmedlingen.

Bellen zonder Big Brother

Tele2 en Telia Sonera zijn deze week gestopt met het opslaan van gegevens over het telefoniegedrag van hun klanten. Sinds 2012 waren ze verplicht bij te houden met wie iemand in Zweden belde, wanneer en hoe lang. Een praktijk die vaak als Big Brother-achtig is omschreven. Maar een uitspraak van het Europees Gerechtshof verklaarde de Zweedse regels ongeldig.

Ziekenhuisarts was geen echte dokter

Het ziekenhuis in Landskrona blijkt drie jaar lang een man in dienst te hebben gehad die weliswaar als arts werkte, maar naar nu blijkt zijn opleiding niet had afgemaakt. Bovendien schreef hij zichzelf verdovende middelen voor. De regionale zorginstelling verzuimde bij ’s mans aanstelling zijn cv te controleren.

Nazis in Stockholm

In Stockholm zorgde zaterdag een ontmoeting tussen een tiental leden van de nazistische Svenska Motståndrörelsen en een tegendemonstratie voor enig tumult, waarbij voorwerpen in beide richtingen werden gegooid. De nazis deelden folders uit en trokken met vlaggen door de straat.

Zes uur per dag werken in Göteborg

Ook de kranten in Nederland en België schreven erover: een aantal ambtenaren in de gemeente Göteborg mag zes uur per dag gaan werken, terwijl ze wel volledig betaald worden. Het is een experiment van maximaal een jaar. Personeel van Zweedse Toyota-garages en ook in de zorg in Jönköping zagen al eerder de werkdag verkort tot zes uur. Göteborg hoopt dat minder werken de gezondheid verbetert.

Rallyauto doodt toeschouwster

Bij een rallysprint in Skänninge, Östergötland, raakte zaterdag een auto van het parcours en kwam in het publiek. Een jonge vrouw verloor daarbij het leven. Twee andere personen werden gewond naar het ziekenhuis in Linköping gebracht. De wedstrijd werd afgebroken.

Ook de Zweden emigreren

Nederlanders en Belgen emigreren naar Zweden, maar menig Zweed vertrekt naar een ander land. Nooit eerder sinds de trek naat Amerika eind 19e eeuw, verlieten zoveel Zweden hun land als in 2013: in totaal zochten 23.500 vrouwen en 27.100 mannen hun heil elders. De meesten gingen naar Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië.

Reacties

reacties