Tegenslag voor Amazon op Zweedse markt

Amazon in Zweden

Gaat Amazon de ebookmarkt openbreken? Foto: Tommaso Altamura

Een 57-jarige vormgeefster in Stockholm houdt de Zweedse vestiging van ’s werelds grootste internetwinkel Amazon tegen. De vrouw is eigenaar van de begeerde domeinnaam amazon.se. Tot dusver heeft ze voorstellen van het Amerikaanse bedrijf om de naam over te nemen afgewezen.

Alles is klaar voor de lancering van de Zweedse Amazon-winkel. Vorige week werd een contract getekend met Bokrondellen. Dit samenwerkingsverband van Zweedse uitgevers beheert een database boordevol informatie over Zweedse boeken, essentieel om uitgaves in de winkel te kunnen vinden. Zonder Bokrondellen zou Amazon haar plannen voor de winkel niet kunnen doorvoeren.

Amazonsverige.com?

Maar Amazon moet natuurlijk een Zweeds adres hebben op Internet. Amazon.se ligt het meest voor de hand. Die naam is echter al in 1997 geregistreerd door een vrouw uit Stockholm die eigenaar is van het grafisch designbureau Amazon AB. Dat bedrijfje werd in 1988 opgericht, zes jaar voordat de Amerikaan Jeff Bezos zijn boekhandel op Internet opende.

De Zweedse gebruikt amazon.se momenteel niet. Wie klikt, krijgt een blanco pagina. Naar verluidt heeft de Amerikaanse onderneming haar meerdere voorstellen gedaan om de naam in handen te krijgen. Tot dusver zonder resultaat.

Overigens heeft Amazon wel amazonsverige.com in handen. Mooi is anders, maar het zou een alternatief zijn.

Gemengde gevoelens

De komst van Amazon op de Zweedse markt wordt door de boekenbranche met gemengde gevoelens tegemoet gezien. Er wordt al flink geconcurreerd op de digitale boekenmarkt in Zweden. AdLibris, eigendom van het machtige Bonnier-concern, is de grootste internetboekhandel, maar ook Bokus is een sterke, zeker nu dit bedrijf de internetwinkel van Bokia heeft overgenomen. CDON, een warenhuis in Amazon-stijl, heeft als derde op de markt eveneens een groot marktaandeel.

Maar juist omdat er in Zweden al veel boeken online worden verkocht, denken sommigen dat Amazon zich op een bredere markt moet richten om hier succesvol te zijn. Ook in andere landen verkopen ze veel meer dan alleen boeken. “Amazon kan Zweedse boekenkopers niets bieden wat ze al niet kunnen krijgen”, zegt Bonnier-directeur Håkan Rudels in de krant Dagens Nyheter.

De doorbraak voor Zweedse ebooks?

Het bedrijf worden meer kansen toegedicht op de markt van elektronische boeken. E-books zijn in Zweden al tien jaar te koop, maar in 2012 bedroeg het aandeel nog altijd niet meer dan 1 procent van de totale boekenmarkt. Amazons Kindle-reader, een groot succes in Amerika, kan echter een verschil maken.

Op de Amazon-sites zijn Kindle-ebooks vaak beduidend goedkoper dan de gedrukte versies, terwijl de prijzen in Zweden weinig van elkaar afwijken. De papieren boeken zijn in Zweden soms zelfs goedkoper. Het btw-tarief speelt hierbij een rol: op ebooks zit 25 procent moms (Zweedse btw), op gewone boeken maar 6.

Maar het beursgenoteerde Amazon heeft, met een omzet van 74 miljard dollar in 2013, de financiële slagkracht om met lage prijzen genoegen te nemen. De vrees bestaat dan ook dat Amazon uitgevers onder druk zal zetten om boeken tegen lagere prijzen te verkopen. Dat is in andere landen gebeurd. Omdat Zweden, in tegenstelling tot Nederland, geen vaste boekenprijs kent, kan dit scenario zich hier herhalen.

Gewoon handelswaar

“Amazon is een autocratisch bedrijf. Auteurs en uitgevers die Amazon bekritiseren worden uit het assortiment gehaald. Daar zijn in het buitenland voorbeelden van. Voor Amazon is een boek gewoon handelswaar”, aldus Alexandra Borg, literatuurwetenschapper aan de universiteit van Uppsala, eveneens in Dagens Nyheter.

Reacties

reacties